Quantcast

13E: Nový transpondér s BBC Persian HD

| redakce | tisk

Po delší době byl na satelitu Eutelsat Hot Bird 13C (13°E) zaktivován transpondér číslo 8 s frekvencí 11,355 GHz s vertikální polarizací. Satelitní operátor Eutelsat na tomto kmitočtu spustul nový multiplex s distribucí zpravodajského kanálu BBC Persian HD provozovaný BBC World Service.

Pro reaktivovaný transpondér byla použita velmi neobvyklá hodnota FEC pro pozici 13°E a také (příznivá) modulace QPSK. Oba parametry jsou velmi výhodné v případě slabého signálu, například deště nebo úmyslných poruch. BBC Persian HD je jedním z nejzranitelnějších perských kanálů vůči zarušení, protože neustále informuje o protestech žen v Íránu.

BBC Persian HD - záběr z příjmu stanice z nové frekvence na 13°E
▲ BBC Persian HD - záběr z příjmu stanice z nové frekvence na 13°E

Původně bylo možné vysílání BBC Persian HD přijímat ze satelitu Eutelsat Hot Bird 13B (13°E), na transpondéru číslo 81, na kmitočtu 12,322 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S/QPSK.

V poslední době se mnoho perských vysílatelů setkalo s problémy v distribuci programu přes satelity TürkmenÄlem/MonacoSat (52°E) a Yal Yah 1 (52,2°E). Operátor WNS k tomu uvedl, že příčinou je nežádoucí rušení ze strany Íránu zacílené na vybrané transpondéry, ze kterých vysílají nepohodlní vysílatelé, jako je Iran International nebo zmíněná stanice BBC Persian.

nové technické parametry - BBC Persian HD:

• Eutelsat Hot Bird 13C (13°E), freq. 11,355 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 1/2, DVB-S2/QPSK, FTA

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články