Quantcast

Nově v iVysílání: Kronika orgasmu, série o dějinách sexuality

| redakce | tisk

Nová osmidílná dokumentární série České televize Kronika orgasmu o intimním životě v Československu v druhé polovině 20. století odstartuje ve čtvrtek 20. října v iVysílání.

Cyklus natočila režisérka Kateřina Kořínkova Sobotková a komentářem opatřil herec Václav Neužil.

Doku série Kronika orgasmu (foto: ČT)
▲ Doku série Kronika orgasmu (foto: ČT)

Série vznikla na motivy knihy socioložky Kateřiny Liškové. Teoretický výzkum doplnila režisérka výpověďmi žijících pamětníků a pamětnic a také svým vlastním bádáním v televizním archivu. Dokumentární série je koláží autentických výpovědí a archivních televizních pořadů, které popisovaný děj dokreslují, komentují a někdy i glosují,“ říká kreativní producentka České televize Martina Šantavá.

Dokumentární online série se dívá na českou společnost optikou intimity - sexuologie a sexuálního života. Pojítkem všech patnáctiminutových dílů je zkoumání orgasmu v sociologickém, politickém a společenském kontextu.

Doku série Kronika orgasmu (foto: ČT)
▲ Doku série Kronika orgasmu (foto: ČT)

Tvůrci se zaměřili na období od poloviny dvacátého století, kdy se sexualita stala v tehdejším Československu předmětem širšího vědeckého bádání a začala její postupná detabuizace. Spolu se sociology a sexuology si kladou otázky o vlivu vědy o sexu na chování společnosti a provázanosti intimity s velkými dějinami.

Každá epizoda Kroniky orgasmu se věnuje jednomu tématu, kterým se sexuologie v dané době zabývala, neopomíjí ženskou emancipaci, sexuální terapie, homosexualitu, prostituci ani problematiku interrupcí a antikoncepce.

Seznam dílů:

1. Pro ženy mají orgasmus?
2. Dá se homosexualita léčit?
3. Jak udělat z muže ženu a naopak?
4. Jak rodit a chodit do práce?
5. Dá se naučit sex?
6. Jak se mluvilo o sexu?
7. Jak mít sex a nemít děti?
8. Dá se orgasmus koupit?

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články