Quantcast

Jak ušetřit a vyznat se v zálohách na energie poradí ČT24

| redakce | tisk

Nový projekt zpravodajské Čtyřiadvacítky pod názvem „Drahé Česko, ...“ nabídne formou rozhovorů, reportáží i přehledné grafiky rady, jak zvládnout nelehkou ekonomickou situaci.

Ze speciálního Infocentra se bude divákům pravidelně hlásit Daniel Stach a Vladimír Piskala, které v dalších vstupech napříč celodenním vysíláním doplní regionální redaktoři či zahraniční zpravodajové. Projekt, do nějž se budou moci svými dotazy zapojit i diváci, odstartuje v neděli 23. října ve 20 hodin.

Jako první na otázky odpoví ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka a experti jím řízeného ministerstva.

Moderátor ČT Daniel Stach (foto: ČT)
▲ Moderátor ČT Daniel Stach (foto: ČT)

Informací o cenách energií, změnách ve složenkách, platbách, o systému příspěvků, pomoci a vývoji ekonomiky vůbec začíná být až nepřehledně mnoho. Nový projekt ČT24 pomůže divákům se v nich zorientovat, vybere ty podstatné, srozumitelně je představí a vysvětlí. Ukážeme také cesty, jak předcházet možným problémům i jak je případně řešit,“ přibližuje projekt Drahé Česko, ... výkonný ředitel ČT24 a šéfredaktor zpravodajství Petr Mrzena a dodává „Oslovením Drahé Česko, ... se obrátíme na přední české odborníky s otázkami, které nám posílají diváci a které si teď vlastně všichni klademe. Informovat a poradit přijdou zástupci státu, neziskového sektoru, právníci i ekonomičtí poradci, kteří budou odpovídat na nejčastější dotazy.“

V premiéře se projekt divákům představí tuto neděli 23. října krátce po dvacáté hodině. Ve vysílání ČT24 se následně začne objevovat také rubrika Infocentrum, kde Daniel Stach a Vladimír Piskala srozumitelnou formou vysvětlí často zmiňované, a ne vždy srozumitelné pojmy, postupy a návody.

Hned v prvním týdnu se diváci dozví, jak rozumět fakturám za platby elektřiny, podle čeho se stanovuje jejich výše i co dělat v případě nedostatku financí na jejich uhrazení. Tématem bude i příspěvek na bydlení, ceny pohonných hmot nebo zdražování a spotřební koš. Redaktoři České televize nabídnou také rady, jak zažádat o aktuální dávky, jak si poradit s inflací a efektivně nakoupit jídlo či jak úsporně jezdit autem. Konkrétní příběhy doplní regionální redaktoři a mezinárodní srovnání rozšíří zahraniční zpravodajové.

Do projektu se budou moci zapojit i samotní diváci. Své zkušenosti, dotazy či náměty mohou posílat e-mailem na adresu drahecesko@ceskatelevize.cz, prostřednictvím sociálních sítí Facebook, Twitter, Instagram nebo TikTok pod hashtagem #drahecesko nebo telefonicky.

Výběr z vysílání, včetně rad a kontaktů bude postupně k dispozici rovněž na webu ČT24 na adrese www.ct24.cz/drahecesko a později také na teletextu.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články