Quantcast

9E: Odstartovala stanice RTM

| redakce | tisk

Volně vysílaná programová nabídka v režimu multistream se na satelitu Eutelsat 9B (9°E) rozšířila o menší italskou stanici RTM. Zajímavostí je nejenom způsob distribuce ale i její obsah.

Italská stanice RTM se objevila na kmitočtu 12,380 GHz na vertikální polarizaci v režimu multistream ve streamu číslo 23.

Program se vysílá v kodeku HEVC (H.265) v rozlišení 720x576 s video bit ratem cca 0,5 mbit/s. Zvuk je poskytován v kodeku AAC s bit ratem cca 30 kbit/s.

RTM - záběr z příjmu stanice
▲ RTM - záběr z příjmu stanice

Obsah stanice RTM zaujal - ve středu podvečer stanice vysílala videoklipy (včetně upoutávek) americké hudební CMT. Diváci si možná vzpomenou, že tato stanice v první polovině 90. let minulého století vysílala do Evropy jako placený kanál - pro diváky ve Velké Británii na Sky, pro střední Evropu v rámci tehdejší analogové platformy Multichoice. Retransmise pořadů CMT (Country Music Television) jsou pro fanoušky country hudby vzpomínkou na časy minulé.

RTM - záběr z příjmu stanice
▲ RTM - záběr z příjmu stanice

Ve čtvrtek ráno stanice RTM vysílala obrazové šoty s domácími mazlíčky. Podobný obsah jako česká Mňau TV.

Vysílání italské RTM je možné přijímat v Česku prostřednictvím transpondéru, který pracuje v DVB-S2 a v režimu multistream. Transpondér používá italský svazek. Nejlepší příjmové podmínky jsou na našem území v jižních Čechách a na jižní Moravě.

RTM - záběr z příjmu stanice
▲ RTM - záběr z příjmu stanice

Diváci mimo dosah tv signálu RTM mohou stanici sledovat z webových stránek rtmtv.it.

technické parametry - RTM:

• Eutelsat 9B (9°E), freq. 12,380 GHz, pol. V, SR 31400, FEC 2/3, DVB-S2/16APSK, multistream, stream 23, FTA





Reklama




Vybrané články