Quantcast

Thajsko bez FTA přenosů z MS ve fotbale

| redakce | tisk

Thajsko muselo vypnout satelitní program v C pásmu (4 GHz), na kterém se vysílaly nekódované přenosy z fotbalového mistrovství světa v Kataru. Diváci v Thajsku již nemohou sledovat zápasy mistrovství světa přes satelit v pásmu 4 GHz, oznámila thajská Národní komise pro vysílání a telekomunikace (NBTC).

Volně vysílaný signál v C pásmu na satelitu Thaicom 6 (78,5°E) byl vypnut ve čtvrtek 1. prosince po nedávném upozornění FIFA o autorských právech k šíření fotbalových zápasů. V důsledku nečekaného vypnutí distribučního signálu na satelitu nemohli diváci s velkými satelitními parabolami sledovat zápasy Kostariky proti Německu a Japonska proti Španělsku.

"Zákaz vysílání zápasů mistrovství světa na pásmu C bude v platnosti po celou dobu turnaje," uvedla NBTC.

Neplacený televizní signál v C pásmu na orbitální pozici 78,5°E byl vypnut 1. prosince po upozornění FIFA na autorská práva. Zjistilo se totiž, že thajský program sledovali diváci i v jiných zemích, např. v Kambodži, Laosu a Myanmaru.

FIFA v minulosti požádala vysílací společnosti, které si zakoupily práva, aby přenosy zakódovaly alespoň v souladu s minimálními standardy přístupových systémů BISS nebo PowerVu. Tyto systémy jsou každopádně děravé, pokud jde o kódování (kromě nejnovějšího tzv. BISS 2), ale vždy brání neoprávněnému přístupu.

Thajský vysílatel True Corp. nemohl tuto podmínku splnit, a tak musel signál vypnout, protože mu hrozily vysoké tresty ze strany FIFA.

Diváci v Thajsku mohou stále sledovat zápasy z mistrovství světa v Kataru prostřednictvím placené platformy TrueVisions, ale kódované vysílání Irdeto a VideoGuard. Platforma se vysílá v Ku pásmu.

zdroj: satkurier.pl + nationthailand.com + thethaiger.com





Reklama




Vybrané články