Quantcast

Ariane 5 vynese satelity MTG-I1, Galaxy 35 a Galaxy 36

| redakce | tisk

Společnost Arianespace chystá další start nosné rakety Ariane 5. Let s označením VA259 bude mít za úkol dopravit do vesmíru tři satelity - meteorologickou družici nové generace EUMETSAT s názvem MTG-I1, vyvinutá ve spolupráci s Evropskou kosmickou agenturou (ESA) a vyrobená společností Thales Alenia Space.

Dalšímí dvěma pasažéry Ariane 5 budou Galaxy 35 a Galaxy 36, dvě geostacionární komunikační družice, vyrobené společností Maxar pro satelitního operátora Intelsat.

Další mise Ariane 5 s popisovanými satelity je naplánována na úterý 13. prosince 2022 na 17:30 hodin místního času (20:30 hodin UTC, 21:30 SEČ). Start prošhne z evropského kosmodromu ve Francouzské Guyaně. Délka mise bude 34 minut a 37 sekund.

Systém Meteosat Third Generation (MTG) pomůže meteorologům splnit jeden z jejich hlavních úkolů - rychlou detekci a předpovídání nepříznivých povětrnostních jevů - tak, aby mohli být včas varováni občané, civilní úřady a první zasahující. Data z MTG-I1 ("I" znamená Imager) budou mít širokou škálu využití, od umožnění letadla vyhnout se bouřkám až po včasnější varování před záplavami až po přesnější monitorování požárů a mlhy. Pomůže chránit životy, majetek a infrastrukturu a přinese ekonomické výhody Evropě a Africe. Družice MTG vyvíjí a pořizuje ve spolupráci s Evropskou kosmickou agenturou průmyslové konsorcium pod vedením Thales Alenia Space ve spolupráci s OHB. Družice jsou vyvíjeny podle požadavků definovaných organizacemi EUMETSAT po konzultaci s uživateli jejich meteorologických dat.

Galaxy 35 a Galaxy 36 jsou další satelity v komplexním plánu obnovy flotily Galaxy společnosti Intelsat, nové generaci vesmírných aparátů, které zákazníkům Intelsat Media v Severní Americe poskytnou vysoce výkonné možnosti distribuce médií a programů kabelovými koncovými stanicemi. Tyto dva satelity přinesou kapacitu v C-pásmu pro podporu významných událostí, jako je vysokoškolský a profesionální fotbal, automobilové závody, baseball, golf, box a profesionální wrestling.





Reklama




Vybrané články