Quantcast

ČT vybrala pětici hudebníků pro národní kolo Eurovize

| redakce | tisk

O účast v letošním ročníku mezinárodní písňové soutěže Eurovision Song Contest bude za Česko usilovat držitelka Oscara Markéta Irglová, dívčí kapela Vesna, písničkář RODAN, česká zpěvačka s arménskými kořeny Pam Rabbit a Michaela Charvátová vystupující pod uměleckým jménem Maella.

Výběr národního zástupce na Eurovizi 2023 odstartuje živý přenos na oficiálním YouTube kanálu soutěže, a to v pondělí 30. ledna ve 21 hodin. Diváci ho budou moci sledovat také v iVysílání ČT.

Jsem hrdý na to, jak se na naší hudební scéně značka Eurovize rozrostla, stává se nesmírně zajímavou a atraktivní. Letos se nám dostalo ohromující odezvy od tuzemského hudebního průmyslu, protože nám přišlo více než sto sedmdesát písní, většinou od českých autorů. A všechny s českými zpěváky. Představení pěti vybraných uchazečů o reprezentaci Česka na květnové Eurovizi v Liverpoolu bude na konci ledna vůbec poprvé vysílat živě youtubový kanál soutěže, který sleduje více než pět milionů fanoušků z celého světa,“ říká šéf české delegace Kryštof Šámal.

Vesna (foto: Česká televize)
▲ Vesna (foto: Česká televize)

V přímém přenosu ze studia ČT na Kavčích horách vystoupí všech pět národních semifinalistů. Večer bude v angličtině, pro mezinárodní publikum, moderovat zpěvák Adam Mišík. „Hlasování diváků začne 30. ledna hned po živém vysílání a skončí o půlnoci 6. února. Následující den zveřejníme vítěze, který vystoupí v květnu na Eurovizi ve Velké Británii. Hlasy budou moci fanoušci svým favoritům posílat prostřednictvím mobilní aplikace Eurovize,“ upřesňuje Kryštof Šámal.

RODAN (foto: Aloha Burn)
▲ RODAN (foto: Aloha Burn)

Poprvé se o účast v soutěži bude za Českou republiku ucházet hudebnice Markéta Irglová, která v roce 2008 získala s Glenem Hansardem cenu Americké akademie filmového umění a věd pro nejlepší originální píseň. Oba umělci si společně zahráli v nízkorozpočtovém snímku Once, v němž zazněla jejich skladba Falling Slowly. Z filmu se stala celosvětová senzace a dočkal se i jevištní muzikálové adaptace. Markéta Irglová žije trvale se svojí rodinou na Islandu, loni na podzim vydala zatím poslední studiovou nahrávku Lila.

Pam Rabbit (foto: barachle)
▲ Pam Rabbit (foto: barachle)

Prvky folkloru zasazuje do moderního popu dívčí skupina Vesna se zpěvačkou a textařkou Patricií Fuxovou. Kapela vydala dvě desky, včetně duetů s Vojtou Dykem a Františkem Černým z Čechomoru. V roce 2019 byla nominována na Ceny Anděl a jako předkapelu si ji vybrala skandinávská zpěvačka Aurora.

Markéta Irglivá (foto: David Cleary)
▲ Markéta Irglivá (foto: David Cleary)

Rozkročený napříč hudebními styly se cítí být hudebník RODAN, výhradní autor svých anglických textů a skladatel svého repertoáru. Debutové album Glasses Off, v produkci Jana Čechtického, vydal v polovině loňského roku.

Tvorbu zpěvačky Pam Rabbit inspiruje smyšlený strašidelný, tragický, ale zároveň i humorný svět, který jí pomáhá chápat, vysvětlovat a zvládat ten reálný. Její velkou vášní je režie videoklipů, které vnímá jako dovysvětlení svých písní.

Maella (foto: Will Pavli)
▲ Maella (foto: Will Pavli)

Autorka, zpěvačka a producentka Maella aktuálně tvoří a žije v Londýně. Posluchače oslovuje charismatickým, až hypnotickým hlasem. Loni v říjnu byla ambasadorkou Spotify playlistu Equal a její fotografie se objevila na newyorském Time Square.

Eurovize se koná každoročně od roku 1956, kromě covidového roku 2020, což z ní činí nejdéle trvající mezinárodní televizní hudební soutěž a jeden z nejdéle vysílaných televizních programů na světě. Jedná se také o nejsledovanější nesportovní televizní událost světa. Každoročně ji sleduje v průměru 180 milionů diváků. Alespoň jednou se jí zúčastnilo 52 zemí. Letošní dvě semifinálová kola a finále se uskuteční druhý květnový týden v britském Liverpoolu a jejich přímé přenosy tradičně do svého programu zařadí ČT.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články