Quantcast

Zakázané ruské FTA programy z nové pozice 53E

| redakce | tisk

Mutace ruské zpravodajské RT (dříve Russia Today), včetně veřejnoprávních programů v mezinárodních verzích pro Evropu se stěhují na nový distribuční satelit. Nově jsou vybrané programy poskytovány ze satelitu Express AM6 z orbitální pozice 53°E.

Pro distribuci ruských zakázaných programů v Evropě doposud používali provozovatelé kapacitu na družici Express AM8 na orbitální pozici 14°W. Některé frekvence jsou zde ale zarušeny vysíláním ze sousední kanadské družice Telstar 12 Vantage, která se nachází na pozici 15°W. Možná proto se rozhodlo přesunout vysílání na novou orbitální pozici.

RT English - záběr z příjmu stanice
▲ RT English - záběr z příjmu stanice

Na pozici 53°E byly do provozu uvedeny dva DVB-S2 multiplexy s ruskými a běloruskými programy - na kmitočtech 11,481 GHz a 12,531 GHz. Oba multiplexy používají příznivější modulaci QPSK a rovněž příznivé FEC. Příjem těchto transpondérů by měl zajistit stabilní příjem i na parabolách o menších rozměrech. Transpondéry pracují ve svazku (paprsku) Spot 2 s primárním pokrytí Evropy (hlavní zóna východní část Německa, část České republiky a Polska) a arabského poloostrova.

Dom Kino - záběr z příjmu stanice
▲ Dom Kino - záběr z příjmu stanice

Na frekvenci 12,531 GHz se nachází vysílání filmového kanálu Dom Kino a dětské stanice Karusel. Kapacita multiplexu není plně využita. Mohou se zde objevit další programy. Na druhém kmitočtu 11,481 GHz jsou šířeny zpravodajské verze kanálů RT (ex Russia Today) - RT English, RT Francais, RT Espaňa, RT Arabiya, RT DE, dále Pervyj kanal Europa, RTR Planeta Europa, Rossija 24, NTV Mir a běloruská Belarus 24 HD a Radio Belarus. Všechny televizní kanály se vysílají v MPEG-4 (RT v MPEG-2) v SD rozlišení, s výjimkou Belarus 24, která je v HD.

Belarus 24 HD - záběr z příjmu stanice
▲ Belarus 24 HD - záběr z příjmu stanice

Všechny programy jsou FTA a dostupné s parabolami (odhadem) cca 70 cm.

Většina programů v uvedených multiplexech mají stopku v distribuci v satelitních, kabelových a internetových platformách na území EU z důvodu šíření propagandistického zpravodajství o válce na Ukrajině. Ruské stanice proto využívají k šíření svých programů k evropským divákům vlastní družice s evropským pokrytím. Na ruské satelity se sankce nevztahují.

technické parametry:

• Express AM6 (53°E), freq. 11,481 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S2/QPSK, FTA
• Express AM6 (53°E), freq. 12,531 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 1/2, DVB-S2/QPSK, FTA





Reklama




Vybrané články