Quantcast

Konec Sky Mix v SD a distribuce do Evropy

| redakce | tisk

Britský zábavní kanál Sky Mix (dříve Pick TV, ještě předtím Sky3) ukončil svoji distribuci v klasickém SD rozlišení na satelitním systému Astra na pozici 28,2°E.

Stanice Sky Mix zde skončila v SD rozlišení v obou mutacích - pro britský a irský trh. S vypnutím této distribuce skončila možnost poměrně bezproblémového příjmu programu v takřka celé Evropě.

Program Sky Mix v SD rozlišení se vysílal volně ( FTA) přes evropský paprsek satelitů Astra 2E a Astra 2F. Příjem byl proto možný ve střední Evropě s parabolami od průměru cca 90 cm.

Nedávno se stanice představila pod novou značkou Sky Mix a spuštěním HD distribuce. Sky Mix HD vysílá také volně. Bohužel, tato modulace je šířena přes britský paprsek. Příjem je proto možný s parabolami malých rozměrů jen na britských ostrovech s mírným přesahem do západní Evropy. Signál od britských ostrovů postupně slábne a ve větších vzdálenostech od ostrovů je příjem v některých případech možný jen s parabolami velkých rozměrů (podle lokality příjmu).

Vypínání SD distribucí programů souvisí s postupný přechodem vysílatelů na technicky kvalitnější šíření - v HD. Souběžná distribuce SD a HD postupně končí a divákům zůstávají programy v HD. Bohužel, v tomto konkrétním případě i s jiným pokrytím. Zatímco SD distribuce byla dostupná v Evropě, v HD jen pro diváky na britských ostrovech.

Vedle programů Sky přechází na HD také veřejnoprávní BBC či také ITV.

bývalé technické parametry - Sky Mix (vysílání zde bylo ukončeno!):

• Astra 2E (28,2°E), freq. 12,070 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 5/6, DVB-S/QPSK, FTA
• Astra 2F (28,2°E), freq. 12,148 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 5/6, DVB-S/QPSK, FTA

aktuální technické parametry - Sky Mix HD (britský paprsek!):

• Astra 2E (28,2°E), freq. 12,168 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 2/3, DVB-S2/8PSK, FTA
• Astra 2E (28,2°E), freq. 12,226 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 2/3, DVB-S2/8PSK, FTA





Reklama




Vybrané články