Quantcast

Badr 8 převzal služby za Badr 4

| redakce | tisk

Na pozici 26°E, kde jsou zaparkovány satelity série Badr arabského satelitního operátora Arabsat, došlo k další významné změně. Po nedávném ukončení provozu satelitů Badr 6 a Badr 5 bylo ukončeno poskytování služeb i na satelitu Badr 4.

Arabsat ve spolupráci se svými zákazníky převedl veškerý provoz ze satelitu Badr 4 na nejnovější Badr 8. Ten celkově nahrazuje družice Badr 4, Badr 5 a Badr 6. Po přesunu vysílání z Badru 4 na Badr 8 se vysílací parametry nezměnily. Mohlo dojít ke zlepšení i zhoršení příjmu, zejména v okrajových zónách pokrytí. V Česku a na Slovensku jsou příjmové podmínky z EMENA s Badru 8 podobné jako z původní družice.

Satelit Badr 8 byl vynesen 27. května 2023 nosnou raketou Falcon 9 americké společnosti Space X. Badr 8 je vybaven kapacitou v C i Ku pásmu. V Ku pásmu nabízí svazky EMENA (Evropa, Střední východ a severní Afrika), MENA a NWA (severozápadní Afrika). Běžně je možné přijímat svazek EMENA. S parabolami větších rozměrů (od 180 cm podle parametrů multiplexu a výkonu transpondéru) i vysílání z paprsku MENA.

Osud satelitů Badr 4, Badr 5 a Badr 6 není známý. Nicméně se jedná o družice, které jsou na konci své očekávané životnosti.





Reklama




Vybrané články