Quantcast

Badr 6 ukončil šíření programů na 26E

| redakce | tisk

Badr 6, jeden z telekomunikačních satelitů zaparkovaný na orbitální pozici 26°E, ukončil poskytování veškerých služeb. Provoz za tuto družici převzal nejnovější satelit arabského satelitního operátora Arabsat Badr 8.

Satelit Badr 6 je postarší telekomunikační aparát, který je na konci své očekávané životnosti. Jeho stáří se již projevuje zejména tím, že začíná driftovat (vychylovat se z předepsané orbitální polohy).

Badr 6 je aktuálně prázdný, nevyužívaný.

Přesunem služeb z původního Badru 6 na Badr 8 se zlepšily příjmové podmínky ve střední Evropě. Jde zejména o svazek MENA (Střední východ a severní Afrika), který je možné přijímat s většími parabolami i ve střední Evropě. Signál se liší podle transpondéru a příjmové možnosti podle parametrů multiplexu. Pro příjem je vhodná parabola od průměru 180 cm.

Badr 6 byl vynesen v červenci 2008 nosnou raketou ariane 5. Satelit je vybaven kapacitou v C a Ku pásmu. V C pásmu nabízí 24 transpondérů.

Úkolem satelitu Badr 8 je nahradit provoz i za další starší satelity Badr 5 a zejména Badr 4. V případě náhrady za Badr 4 jsou již patrné první poznatky z příjmu na parabolách menších rozměrů (kolem 100). V paprsku EMENA (Evropa + Střední východ + severní Afrika) se již vysílá zkušebně první multiplex (frekvence 12,563 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 2/3, DVB-S2/8PSK). V tomto případě došlo ke zlepšení příjmu o cca 2 dB.

Další přesuny transpondérů z Badru 4 na Badr 8 se očekávají v následujících týdnech.





Reklama




Vybrané články