Quantcast

3 satelity Glonass M na orbitu

| redakce | tisk

V noci z 25. na 26.prosince vynesla ruská raketa Proton z kazašského kosmodromu Bajkonur 3 satelity pro ruský navigační systém Glonass. Satelity série M zvýší počet družic Glonass na orbitu na 17. Do budoucna jich má zde být 24.

Ruský navigační systém Glonass odstartoval v roce 1993 a ještě není v plánované podobě. Systém má konkurovat americkému GPS a evropskému projektu Galileo. V současné době je v provozu 17 satelitů Glonass, aby mohl zahájit plný provoz, musí být v provozu nejméně 18 družic. Chybí tedy už jen jedna.

Na orbitu jsou dva typy satelitů pro navigaci - nejstarší Glonass, zmodernizovaný Glonass M s maximální životností 7 let. V přípavě je typ satelitů Glonass K, který bude na orbitu pracovat až 10 let. Rusové mají problémy se staršími satelity Glonass a vše se může rychle změnit a nemusí odstartovat podle původních plánů.

Rusko počítá se zahájením komerčního provozu Glonass pro uživatele v zemi do konce roku 2007. Pro klienty za hranicí Ruska pak do konce roku 2009. O ruský systém Glonass se zajímá Čína, Irán a Indie.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články