Quantcast

SES Americom ztratila družici AMC-14

| redakce | tisk

SES Americom, severoamerický satelitní operátor přišel o nedávno vynesenou družici AMC-14 (Americom-14). Družice se po startu nosné rakety nedostala na řádnou geostacionární dráhu a společnost SES Americom nenašla dostatek možností přesunu satelitu na správnou orbitální dráhu.

"SES a společnost Lockheed Martin zkoumala všechny dostupné možnosti přesunutí této družice do jeho zamýšlené geostacionární dráhy," řekl Edward Horowitz, prezident a CEO společnosti SES Americom. "Bohužel, žádná z těchto možností neumožňuje efektivní užívání satelitu. Různé scénáře přesunu přinášejí nepřijatelná rizika a důsledkem toho by bylo výrazné zkrácení životnosti družice. Proto my nemáme žádnou možnost a považujeme náš satelit za ztracený."

AMC-14 zhotovila a dodala společnost Martin Commercial Space Systems. Satelit vynesla nosná raketa Proton/Breeze M z kosmodromu Bajkonur z Kazachstánu. Během startu AMC-14 dne 15. března došlo během druhé fáze k anomálii, který měl za následek umístění satelitu na špatnou oběžnou dráhu. Podrobné testy SES s Lockheed Martin různých scénářů neposkytly šance na úspěch.

Satelit AMC-14 je v současné době na oběžné dráze. SES aktuálně hledá možnosti zbavení se satelitu.





Reklama




Vybrané články