Quantcast

Cyfra+ začne vyměňovat přístupové karty

| redakce | tiskobrázek k článku: Cyfra+ začne vyměňovat přístupové karty

Provozovatel polské satelitní placené televize Cyfra+ (Hot Bird, 13°E) provede výměnu dekódovacích karet. Cyfra+ již začala posílat dopisy kabelovým operátorům a informuje je o změně systému kódování a nutnosti vyměnit kartu v dekodéru přijímače. V další fázi od září 2008 bude vyměna probíhat u satelitních diváků.

Kódovací systém Seca Mediaguard 2, který používá i Cyfra+, se dnes již nepovažuje za příliš bezpečný a je proto nutné jej nahradit vyšší verzí. Mediaguard 2, který patří švýcarskému softwarovému domu Kudelski Group, používá či využívala řada provozovatelů placeného vysílání (CanalSat, Canal Digitaal).

Výměna karet Cyfra+ v Mediaguard 2 se dotkne všech zákazníků, kteří používají starší karty s černým potiskem i novější s šedým potiskem. Na štěstí pro provozovatele Cyfra+ a systému Seca Mediaguard nedošlo k totálnímu prolomení systému a přístupu přes FTA/CI tzv. patchable receivers nebo programovatelné CI moduly. Zatím se stávající kódovací systém potýkal s možnostmi úpravy originálních přístupových karet Cyfra+ a rozšířením na plnou nabídku. S kompletním prolomení systému s příjmem přes tzv. EMU se potýkala řada placených služeb - např. konkurenční polský Cyfrowy Polsat, který aktuálně provádí výměnu karet.

Každý kódovací systém může být prolomen a vlastníci podmíněného přístupu a provozovatelé placených služeb musí s obměnou karet počítat.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články