Quantcast

TV Prima začala vysílat v 16/9. Zatím skromně

| Martin Vyleťal | tisk

Česká komerční dvojka TV Prima začala v sobotu 7.6.2008 oficiálně vysílat v obrazovém formátu 16:9. Termín byl vybrán zcela záměrně. V tento den byl totiž zahájen fotbalový šampionát Euro 2008, na který drží Prima vysílací práva. Zahájení vysílání v 16:9 bylo pro Primu již nutností. V tomto formátu se totiž vyrábějí všechny sportovní přenosy Eura 2008.

Prima využívá 16:9 zatím minimálně - samotný zápas je v tomto formátu, studiové záběry jsou ale jen ve 4:3, podobně i zpravodajství a reklamy se zatím vysílají jen ve 4:3.

TV Prima poprvé vysílala v širokoúhlém formátu ve všech digitálních distribucích poslední květnový den - 31.5.2008 pořad Autosalon. Tato relace posloužila jako test přes spuštěním ostrého vysílání v 16:9 - tedy příslušného příznaku 16:9, podle kterého set top boxy přepnou obraz na správný formát (dle nastavení). Na analogových vysílačích jsou pořady v 16:9 vysílány v tzv. letter boxu.

Konkurenční TV Nova začala vysílat v 16:9 v říjnu loňského roku u příležitosti otevření nového zpravodajského zázemí televize. Nova využívá widescreen formát ve větší míře - vedle filmů, seriálů a zábavných pořadů v tomto formátu vyrábí i zpravodajství a další pořady vlastní tvorby.





Reklama




Vybrané články