Quantcast

Satelity mají dokrýt území Španělska digitálním signálem

| redakce | tisk

Španělské Ministerstvo průmyslu studuje možnosti využití satelitů k rozšíření pokrytí digitálním signálem a dostupností pro všechny španělské domácnosti. Důvodem k využití satelitů je členitost terénu země a také možné vzájemné rušení signálů z okolních států. Přechod z analogového na digitální zemské vysílání má být ve Španělsku dokončeno v dubnu 2010.

Ve Španělsku by tak mohla vzniknout satelitní platforma obdobná francouzské TNTSat. Na družici by se vysílaly všechny programy, které se již nyní vysílají v rámci zemských multiplexů. Domácnosti, které pak nebudou vůbec v dosahu kvalitního DVB-T signálu získají alternativu v podobě příjmu kanálů ze satelitu. Kde se případně budou vysílat bezplatné programy známé ze španělské DVB-T zatím není jasné. V úvahu přichází španělský satelit Hispasat na pozici 30°W, který využívají i španělská Digital+ či portugalské platformy TV Cabo a Meo. O zakázku distribuce španělských programů bude zřejmě bojovat také francouzský satelitní operátor Eutelsat, který před časem přišel TPS (programy se stěhují na 19,2°E) a také TNTSat.

V dubnu 2010 musí být programy komerčních stanic v DVB-T dostupné pro 96 procent populace, veřejnoprávní kanály pro 98 procent španělských domácností. Podle průzkumu Impulsa TDT má 89,15 procent Španělů přístup k DVB-T. Do konce letošního roku překročí hranici 90% a v červenci roku 2009 přes 93 procent domácností.

zdroj: adTV,satmag





Reklama




Vybrané články