Quantcast

Další česká stanice z Astry?

| Tisk

Poslední dubnovou středu uspořádala česká hudební TV Óčko a společnost SES Astra, provozovatel populárních družic Astra tiskovou konferenci u příležitosti zahájení vysílání první české nekódované televize na nejsledovanější evropské družici Astra 19,2°E.

Na tiskové konferenci vedle otázek, které se týkaly přímo Óčka, či společnosti SES Astra, se přítomní novináři dozvěděli jednu novinku, která překvapila. Martin Kubacki, zástupce SES Astra pro střední a východní Evropu na dotaz, zda se objeví další domácí programy na satelitech Astra prozradil: "SES Astra jedná s dalšími dvěma domácími provozovateli". Bližší informace ale prozradit zatím nechtěl.

Mezičas mezi jednáním Astry s Óčkem jsme využili pro získání bližších informací o dvou nových domácích klientech. Pan Kubacki nám speciálně pro čtenáře serveru Parabola.cz prozradil, že SES Astra jedná s jedním českým a jedním slovenským zájemcem. Na otázku, zda jde o provozovatele, kteří chtějí spustit volné vysílání přes Astru, neodpověděl. Obecně je ale Astra připravená pro volné vysílání stanic, stejně tak i kódovaných, ale i částečně kódovaných. Poslední případ by nastal u stanice, která nemá vysílací práva pro nekódované satelitní vysílání.

Jestliže "analogové" družice Astra měly poměrně nepříznivé pokrytí ve východní Evropě (Slovensko a částečně i Česká republika), novější družice SES Astra mají velmi dobré pokrytí jak České republiky, tak i Slovenska. V případě družice Astra 2C, kde vysílá nově TV Óčko, je stejně dobré pokrytí v obou zmíněných zemích.



SES Astra hodlá dále expandovat na "nové trhy". Je to vcelku pochopitelný krok. Trhy v západní Evropě jsou již stabilizované, nelze zde očekávat nějaký mimořádný rozvoj. Zato možnosti trhů ve střední a východní Evropě, kde se s oblibou taktéž přijímají programy z Astry, ještě nejsou plně využity. SES Astra proto spustila rozsáhlou kampaň v České republice, Slovensku, Maďarsku, Slovinsku a v dalších zemích. Cílem kampaní Astry je získat nové klienty z nových zemí. Astra chce ukázat, že není otevřena jen pro západní trhy, ale díky digitalizaci a z toho důvodu i levnějšímu pronájmu transpondérové kapacity mají šanci vysílat i provozovatelé z dalších zemí "nové Evropy".

Jak se v minulých dnech ukázalo, SES Astra se v ČR podařilo získat prvního klienta - TV Óčko. Kdo bude další zatím Astra nechce prozradit. Jak nám bylo slíbeno, čtenáři serveru Parabola.cz budou mezi prvními, kteří se dozví informace o nových domácích programech.

redakce





Reklama




Vybrané články