Quantcast

Olympiáda na volných satelitních programech

| Tisk

logoUž je to tady! Dnes večer budou v řeckých Athénách slavnostně zahájeny letní olympijské hry. Dlouho očekávaný svátek všech sportovních fanoušků je tady. Na 28. olympijské hry se výtečně připravila řada evropských veřejnoprávních televizí. Na některých bude věnován celý jeden program - v některém případě i speciální kanály - výhradně olympiádě.

Naše veřejnoprávní Česká televize věnuje na dobu olympiády kanál ČT2. Po celých 24 hodiny denně bude moci český divák sledovat přímé přenosy a záznamy z bojů o cenné kovy. V digitální kvalitě obrazu a zvuku najdeme vysílání ČT na satelitu Eurobird-1 (28,5°E), kde vysílá v rámci platformy Czech Link, na kmitočtu 12,607 GHz, SR 27500, FEC 3/4. Signál bude ale proti neautorizovanému příjmu zakódován systémem Cryptoworks. Vedle vhodného set-top-boxu bude divák potřebovat i modul Cryptoworks (interní či externí) a dekódovací kartu Czech Link.

Na Slovensku nabídne olympijské hry taktéž veřejnoprávní Slovenská televízia. Druhý program (Dvojka) bude věnován takřka výhradně OH. Na rozdíl od ČT2 bude Dvojka vysílat přenosy z OH denně od cca 8:00 do půlnoci. Sportovní svátek bude několikrát denně ale přerušen zpravodajstvím. STV vysílá i na satelitu - Eurobird-1, v rámci SlovakLinku, na kmitočtu 12,643 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4. Signál je též kódován systémem Cryptoworks a vedle vpodstatě stejného zařízení jako na ČT2 je zapotřebí karta Slovak Link.

Zařízení na příjem přenosů z olympijských her z českých a slovenských kódovaných stanic vyjde diváka poměrně draze. Máte-li "jednodušší" set top box určen výhradně na příjem volných programů, můžete se poohlédnout po bohaté nabídce přenosů z OH na evropských veřejnoprávních kanálech. Řada z televizí s veřejnoprávním posláním připravila opravdové ladůdky pro sportovní fanoušky.

NĚMECKO
O angažování německých veřejnoprávních televizí ARD a ZDF v olympiádě jsme již na stránkách parabola.cz psali několikrát. Připomeňme tedy, že "hlavního" olympijského kanálu, kterým bude jednou ARD, jindy zase ZDF nabídnou obě televize ještě 4 další speciální digitální tématické kanály Athen 1 - 4, které na více jak 2 týdny nahradí současné programy Eins Muxx, Eins Festival, ZDF.dokukanal a ZDF.theaterkanal.

Kanály Athens 1 a 4 vysílají na družici Astra 19,2°E, na kmitočtu 12,110 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4. Zbývající dva kanály (Athens 2 a 3) jsou již teď vysílány na platformě ZDF.Vision, na družici Astra 19,2°E, na kmitočtu 11,954 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4.

VELKÁ BRITÁNIE
Pokud dáváte přednost anglickému komentáři, můžete naladit servis britského veřejnoprávního domu BBC. Ta, vedle denních TV přenosů na BBC1, resp. BBC2, nabídne i 7 interaktivních kanálů, které budou v provozu po celou dobu OH. Potěšitelné na tom je to, že signál si budou moci naladit i diváci v celé Evropě.

Celkem 7 interaktivních kanálů BBC k olympijským hrám se budou vysílat přes "evropskou" družici Astra 2B (28,2°E), na kmitočtu 12,441 GHz, polarizace vertikální, SR 27500, FEC 2/3. Některé set top boxy mají problémy s naladěním těchto kanálů. K nainstalování těchto programů využijte již některý hotový settings či postup, který jsme zveřejnili v minulých měsících.

Zbývající kanály BBC1 a BBC2 se vysílají přes "britskou" Astru 2D (28,2°E). Příjem v České republice a Slovensku je sice možný, ale s parabolami o větších průměrů (od 160 cm).

Vedle kanálů BBC One, BBC Two, iteraktivních programů nabídnou výsledky i rozhlasové programy Five Live, Sports Extrea a speciální webová stránka BBC - www.bbc.co.uk/olympics .



ITÁLIE
Diváci, kteří preferují italštinu mohou olympiádu sledovat z italské RAI. Kanály RAI Uno a Due, kterou budou vysílat přímé přenosy a záznamy, se vysílají jak v analogu, tak i v digitálu ze satelitů Hot Bird 13°E.

Po dobu olympiády bude sportovní kanál RAI Sport Satellite určen výhradně k přímým přenosům a záznamům z OH a nový příležitostný TV program RAI Olimpia. Servis nabídne i zpravodajská RaiNews24, RAU Utile či rozhlasové programy Radio1, Radio2.

Platforma programů RAI vysílá na kmitočtech 11,766 GHz a 11,804 GHz, polarizace vertikální, SR 27500, FEC 2/3. Speciální stránky RAI k olympiádě najdeme na: http://www.rai.it/articolo/0,,32358,00.html .

Olympiádu budou vysílat i další veřejnoprávní televize v Evropě. Cílem tohoto článku bylo přinést několik tipů, kde hledat kvalitní sportovní podívanou a hlavně - zadarmo. Atraktivní 24 hodinovou podívanou slibuje i panevropská sportovní televize Eurosport.

redakce





Reklama




Vybrané články