Quantcast

České květnové novinky na satelitech

| Tisk

Diváci satelitních a kabelových sítí se během května dočkají několika nových programů v češtině. O programech Vás server parabola.cz pravidelně informuje. Tentokrát přinášíme informace v našem souhrnu.

CS FILM
Na českém a slovenském trhu bude působit první filmový kanál CS Film věnovaný českým a slovenským snímkům. Řádné vysílání by mělo být zahájeno 28.4.2005 ve 12:00 hodin, přesto zařazujeme program mezi květnové novinky, neboť plný rozjezd kanálu můžeme očekávat až začátkem května (3.5.2005).

Jaké filmy přinese kanál CS Film? Nabídka, které se opírá pouze o domácí tvorbu, bude poměrně atraktivní. Posuďte sami. V 18.týdnu naplánoval kanál mj. filmy Kdo chce zabít Jesii?, Farářův konec, Báječní muži s klikou, Pěsti ve tmě, Jonáš a Melicharová I/II... O týden později se diváci mohou těšit na filmy Pražská pětka, Vekslák, Ocelové město, Panel Story, Páni Edisoni, Indiáni z Větrova, Metráček.

Ve 20.týdnu budou vysílány filmy Dobré světlo, Zítra ráno stanu a opařím se čajem, Čas sluhů, Vrať se do hrobu, Božská Ema, Freonový duch a řada dalších. Je to jen výběr z filmů, které nabídne svým divákům kanál CS Film. Programovou nabídku budou tvořit filmy a tvorba od 30. do poloviny 80.let minulého století, tedy s filmy u kterých se provozovatel kanálu, kterým je Československá filmová společnost, dohodl s majiteli vysílacích práv.

Program bude šiřen v kabelové síti Karneval a v několika dalších menších "kabelovek", které podepíší smlouvu s provozovatelem stanice. Stanice CS Film bude vysílat také přes satelit v rámci distribuční platformy Czech Link, na družici Eurobird-1, pozice 28,5°E, na kmitočtu 12,607 GHz, polarizace horizontálním, SR 27500, FEC 3/4. V paketu se již objevily první testy (parabola.cz již referovala). Signál stanice bude kódován systémem Cryptoworks.

CINEMAX
Během května odstartuje na našem trhu ještě jeden filmový kanál - Cinemax. Během března a dubna 2005 se již představil divákům v Bulharsku, Rumunsku a Polsku. S malým zpožděním přichází program i na náš trh.

Cinemax bude v první fázi dostupný jen na platformě UPC Direct, na satelitu Astra 19,2°E. Vysílání stanice Cinemax se již objevilo na kmitočtu 10,921 GHz, polarizace horizontální, SR 22000, FEC 5/6. Signál je zakódován systémem Cryptoworks. Program se vysílá zkušebně a proto není dostupný abonentům UPC Direct. Oficiální představení kanálu Cinemax je naplánováno na polovinu května 2005.

Kanál Cinemax přináší na náš trh společnost HBO Česká republika, která již zde provozuje prémiové filmové kanály HBO a HBO2 a adrealinový kanál AXN. Všechny tři programy jsou i součástí paketu UPC Direct, přičemž AXN byl zařazen do dodatkového programové balíčku PLUS (za příplatek k základní nabídce Rodina). Do konce dubna je v rámci promoakce program AXN dostupný všem zákazníkům UPC.

FILM+
Během května na našem trhu odstartují tři filmové kanály. Tím (zatím) posledním bude Film+. Provozovatel na svém webu kanál charakterizuje jako tematický kanál, který vysílá filmy 7 dní v týdnu, 24 hodin denně. Cílem této vysílací stanice je poskytnout pomoc všem členům rodiny při hledání nejvhodnějšího a nejzábavnějšího programu.


Film+ bude přinášet akční filmy, komedie, detektivní příběhy, vědecko-fantastické, thrillery, dramata, filmy pro děti, filmy pro celou rodinu, muzikály ale i koncerty a seriály. Na diváky čekají filmy, které provozovatel nakupuje v USA, Anglii, Německu, Itálii, České Republice, Francii a v Maďarsku. Program se objeví v kabelové síti UPC a satelitní nabídce UPC Direct. Nedávno si společnost UPC ČR tento program zaregistrovala u Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (parabola.cz informovala).

Programy na stanici Film+ budou nadabovány do češtiny. Všechny filmy a seriály uvede provozovatel 4-6x v průběhu tří let.

ČT24
ČT24 je zpravodajský kanál České televize, který zahájí vysílání již v pondělí 2.5.2005 ve 13:00 hodin v řadě kabelových sítích, které podepíší s ČT smlouvu, a také na satelitu v rámci paketu Czech Link. Záhájením vysílání ČT24 se zároveň Česká republika zařadí mezi ostatní země střední a východní Evropy, které již mají svůj vlastní zpravodajský kanál - na Slovensku působí již od roku 2001 stanice TA3, která se v České republice uchází o digitální licenci pro zpravodajský kanál Z1. V Maďarsku vysílá od roku 2002 stanice Hír TV, která je i součástí platformy UPC Direct CZ + SK. V Polsku vysílají již dva kanály - zpravodajsko-informační TVN24 provozovatele privátních stanic TVN, a businessový kanál TV BIZNES, který vysílá volně na satelitu Hot Bird 13°E.

Podrobné informace o zpravodajské stanice ČT24 jsme přinesli minulý týden v článku Květnové novinky České televize. Vedle ČT24 připravuje Česká televize vysílání některých pořadů ve formátu 16:9.

redakce





Reklama




Vybrané články