Quantcast

UPC provede výměnu přístupových karet UPC Direct

| Tisk

logoSpolečnost UPC, provozovatel digitální satelitní placené televize UPC Direct, provede ještě v letošním roce výměnu přístupových karet. Vyplývá to z informací z několika na sobě nezávislých zdrojů.

Podle neoficiálních informací bude výměna přístupových karet probíhat ve dvou etapách. Během srpna budou vyměněny nejstarší přístupové karty UPC Direct, kterých je v provozu zhruba 10 tisíc. Další změny se očekávají během letošního podzimu, kdy bude vyměněna většina stávajících přístupových karet za nové. Tato akce proběhne nejenom v Česku ale pravděpodobně i na Slovensku a v Maďarsku. Celý proces je naplánován na konec letošního roku. Od 1.1.2006 nebudou staré karty UPC pro příjem UPC Direct aktivní.

V současné době se pro příjem pay-tv UPC Direct používá několik verzí dekódovacích karet UPC, které se liší svým stářím ale hlavně verzí BIOSu, který je 1, 2, 3 a 5. Jednotlivé verze karet se liší především svým stupněm zabezpečení, kdy v.5 se v současnosti považují za nejlépe zajištěné proti případnému zneužití.

Více verzí přístupových karet UPC Direct znamená pro provozovatele služby zajištění stálého bezproblémového chodu různých variant karet. Přechod na jednotnou verzi je tedy vcelku logickým krokem. Navíc nejstarší verze nejsou dostatečně zabezpečeny před neautorizovaným příjmem. Všechny tři modely dotovaných přijímačů Philips, které se standardně dodávají k UPC Direct, jsou již na nové karty UPC plně připraveny. Oba nejnovější modely Philips, které byly uvedeny na trh koncem loňského roku, již podporují nové karty; pro nejstarší model Philips DSX6010 byl koncem března 2005 vydán nový firmware, který zajišťuje plnou funkčnost i nových dekódovacích karet.

Více verzí karet UPC přinášelo problémy i některým zákazníkům, kteří si z prodejny se satelitní a anténní technikou odnesli jen přístupovou kartu. Nové karty v některých starších verzích modulů nefungují korektně. Při očekávané výměně karet UPC bude zřejmě doporučeno všem uživatelům vlastních přijímačů zajištění nejnovějšího firmware v přijímači a příp. také aktuálního software v modulu Cryptoworks.



Společnost UPC v letošním roce rozšířila paket o čtvrtý transpondér a nastartovala programový balíček PLUS a dále prémiové kanály Cinemax a XXX Xtreme. Také základní nabídka Rodina byla rozšířena o řadu nových programů – TV Paprika, Eurosport2, ČT1, ČT2, ČT24, Anime+ a nejnověji také Film+.

Koncem prvního kvartálu měla UPC Direct téměř 90 tisíc abonentů, na Slovensku 14.500 a v Maďarsku už 146 tisíc zákazníků. Dá se očekávat, že UPC Direct se bude v Česku snažit překonat hranici 100 tisíc klientů, což může být dalším impulzem pro rozšíření paketu UPC Direct.

redakce





Reklama




Vybrané články