Quantcast

Česká televize od října řádně v DVB-T

| Tisk

logoStart řádného vysílání digitální terestrické televize (DVB-T) v České republice je tu. Česká televize dnes na jednání Rady České televize uvedla, že v říjnu spustí plánovaný paket svých programů v DVB-T. V multiplexu se objeví oba stávající analogové programy ČT1 a ČT2 a dále nový zpravodajský kanál ČT24, který je zatím k dispozici v kabelových sítích, na satelitech, internetu a v rámci experimentu DVB-T společnosti Czech Digital Group.

DVB-T paket České televize bude provozovat společnost České Radiokomunikace - KTR Management (dále jen ČRa), která v současné době testuje technologii DVB-T již šestým rokem na území Prahy a části středních Čech. Řádné vysílání České televize v DVB-T bude zatím opět dostupné jen v Praze a středních Čechách (K25). V polovině příštího roku by měl multiplex s programy České televize pokrývat 1/3 území ČR. Česká televize nyní jedná o rozšíření řádného vysílání do Brna a Ostravy. Kmitočtová síť ČRa ("mux A") má plánované pokrytí až 70 procent území České republiky. Po odpojení stávajících analogových vysílačů se bude pokrytí postupně rozšiřovat.

Pozemní digitální vysílání (DVB-T) je v České republice zatím ve stádiu experimentů. ČT získala od ČTÚ (Český telekomunikační úřad) v červenci povolení k zahájení řádného vysílání v DVB-T s tím, že tak musí učinit do šesti měsíců, tj. nejdéle do února příštího roku.

V souvislosti se startem DVB-T paketu s programy České televize na síti ČRa dojde pravděpodobně k několika zásadním změnám. Programy TV Prima, TV Nova a Óčko a rádio Frekvence 1 pravděpodobně opustí síť Českých Radiokomunikací a zřejmě přejdou do konkurenčních sítí společností Czech Digital Group (Praha K46) a Český Telecom (Praha K64). Vzhledem k tomu, že ČT zahájí řádné vysílání v multiplexu ČRa, lze očekávat, že programy ČT1, ČT2 a ČT24 ukončí experimentální vysílání v balíku Czech Digital Group. V praxi to znamená, že divák digitální terestrické televize v Praze a okolí by měl být připraven na příjem všech tří DVB-T sítí.



Pro příjem signálů digitální pozemní televize a rozhlasu v rámci DVB-T je nutný terestrický set top box, "modul" na USB či PCI karta v počítači, případně "digitální" televizor. Nejlevnější zařízení lze pořídit za cenu okolo 2000,-Kč. Řadu recenzí najdete v sekci DVB-T přijímače.

dle Novinky

redakce





Reklama




Vybrané články