Quantcast

Česká stanice Top TV v paketu Czech Digital Group

| Tisk

logoNovou českou stanici Top TV je možné od této chvíle přijímat také přes klasické terestrické antény. Televize Top TV byla dnes dopoledne zkušebně zařazena do DVB-T sítě společnosti Czech Digital Group na území hlavního města a středních Čech. Zařazení programu Top TV bylo možné na základě kladného rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, která rozhodla o změně licenčních podmínek spočívající ve změně programové nabídky zařazením programu Top TV provozovatele vysílání s licencí United Teleshop s.r.o.

Provozovatel svoji stanici charakterizuje jako "televizi pro volný čas - hobby televize, která nejen pobaví, ale také inspiruje diváky a udržuje s nimi přímý kontakt. Chcete-li se inspirovat při nákupu či jen se seznámit s tím, co je právě "in", naladíte si TOP TV a v některém z pravidelně vysílaných magazínů určitě najdete to, co hledáte. Zároveň je TOP TV jediná televize, kde se klient nabízející výrobky či služby stává spolutvůrcem programu. Co mají ostatní televizní vysílatelé zakázáno (tzv. skrytou reklamu), TOP TV nejen může, ale podle znění vysílací licence i musí. Takže každý klient může ovlivnit obsah pořadu, může otevřeně prezentovat a nabízet své výrobky a služby. Obsah i forma programu TOP TV bude plně vycházet z potřeb diváků a klientů a kontaktu mezi nimi. TOP TV je vždy otevřena novým nápadům a aktuálním potřebám svých uživatelů".

Top TV vysílá na původní pozici stanice TV Praha, která v polovině července letošního roku ukončila vysílání z finančních důvodů.

Parametry DVB-T paketu Czech Digital Group:
TV kanál: 46 (674 MHz)
Šířka pásma: 8 MHz
Vysílací mód: 8k
Ochranný interval: 1/16
Kódový poměr: 2/3
Konstelace: 64QAM
Hierarchický mód: ne-hierarchický
Celková bitová rychlost: 23,42 MBps

Parametry Top TV v paketu Czech Digital Group pro jednodušší nastavení:
VIDEO PID: 2601
AUDIO PID: 2602
SERVICE ID: 2
TELETEXT PID: není vysílán

Další parametry:
Rozlišení obrazu: 640x576
Vide bit rates: VBR (1,4 ~ 2,1 MBit/s)


Audio bit rates: Stereo 192 kBit/s
Vzorkovací kmitočet: 48 kHz

DVB-T paket Czech Digital Group obsahuje v tuto chvíli nejvíce programů: šest TV a 6 rozhlasových stanic. Divák na 46.kanále najde programy ČT1, ČT2, ČT24, TV Prima, TV Nova a Top TV a rádia ČRo 1, ČRo 2, Rádio Proglas, Evropa 2, Expresrádio a Classic FM.

Stávající vysílání v DVB-T je experimentální. To by se mohlo již v dohledné době změnut. Během října chce Česká televize spustit vlastní veřejnoprávní multiplex. Paket má obsahovat programy ČT1, ČT2, ČT24 a pravděpodobně i rozhlasové stanice ČRo včetně nových okruhů, které se doposud šíří prostřednictvím internetu (Rádio D-Dur, Rádio Česko a Leonardo). Prostor v paketu bude efektivně využíván pomocí statistického multiplexování - dynamické přidělování datového toku podle aktuální potřeby jednotlivých stanic. Veřejnoprávním multiplexem se má stát paket Českých Radiokomunikací, tj. síť, která se označuje písmenem A a bude mít v první fázi největší pokrytí (při využití všech plávaných vysílačů až 70 procent ČR). Zlepšení pokrytí lze očekávat až v souvislosti s postupným odpojováním stávajího analogového TV vysílání.

V první fázi budou k dispozici v Česku 3 multiplexy. Na programové pozice v multiplexech B a C se v květnu a červnu konala veřejné slyšení u Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, která by měla rozhodnout o obsahu dočasných kmitočtových sítí.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články