Quantcast

Technické změny v paketu Czech Link (2.)

| Tisk

logoV české distribuční a DTH (direct to home) platformě Czech Link došlo k několika zásadním změnám, které mají jedno společné: zahájení vysílání sportovního kanálu České televize: ČT4 Sport.

Dnes dopoledne Czech Link opět "sáhl" na datové toky jednotlivých programů České televize (ČT). Dvakrát se obralo a stejně tak se dvakrát přidalo na bit ratu jednotlivých stanic ČT. U prvního programu České televize (ČT1) se snížil datový tok o 0,483 Mbit/s a aktuálně činí 3,824 MBit/s. Zvuk zůstává nezměněn 256 kbit/s u hlavní zvukové stopy, druhý track má nadále 192 kbit/s.

U "dvojky" (ČT2) byl datový tok snížen dokonce o více než 0,5 Mbit/s (přesně 0,541 MBit/s) a aktuálně činí 3,766 MBit/s (video). Zvuk je 256, resp. 192 kbit/s u první, resp. druhé audio stopy. Zpravodajský kanál České televize ČT24 si polepšila o 0,304 Mbit/s. Video bit rate je 3,408 Mbit/s s nezměněným zvukovým doprovodem 192 kbit/s.

Nový sportovní kanál ČT4 Sport, který zahájí vysílání tento pátek 10.2.2006 v 9:00 hodin, má navýšen video tok o 0,794 MBit/s, takže testovací vysílání má již video bit rate 4,741 Mbit/s s audio tokem 192 kbit/s. Ze všech 4 programů České televize má tedy největší video bit rate a po TV Prima druhý nejvyšší v rámci paketu Czech Link. U ostatních programů Czech Linku k žádným technickým změnám nedošlo.

Od dnešního rána je testovací signál ČT4 Sport dostupný všem uživatelům karet Czech link, čímž "vysílání" ČT4 Sport přešlo z interních testů do posledních příprav před ostrým startem. Na kanále tohoto programu se vysílají barevné pruhy s informací, že na tomto programu zahájí vysílání sportovní kanál ČT. Kanál ČT4 Sport je automaticky dostupný všem divákům, kteří mají řádně přihlášenou kartu Czech Link a platí zákonem stanovené koncesionářské poplatky.

Technické parametry paketu Czech Link:

satelit: Astra 3A


pozice: 23,5 st. východně
paket: Czech Link
kmitočet: 12,525 GHz
polarizace: vertikální
SR (symbol rate): 27500
FEC: 3/4

Doby, kdy programy ČT1 a ČT2 měly v satelitní distribuci datové toky 7,2 MBit/s (video), jsou nenávratně pryč. Začalo se šetřit, což se projevilo už v několikáté redukci datových toků ČT. Česká televize má spolu s Českým rozhlasem - podle propočtů - v Czech Linku k dispozici 19 MBit/s. Je to poměrně málo. Především z důvodu stávající zastaralé komprwsní technologie, která neumožňuje VBR (variabilní datové toky, tzv. statistické mutiplexování).

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články