Quantcast

Česky a slovensky ze satelitu

| Tisk

 V tomto článku se vás pokusíme stručně seznámit s nabídkou českých a slovenských programů ze satelitů. Článek je určen (nejen) pro čtenáře, kteří se satelitním příjmem teprve seznamují.

 Největší zájem českých i slovenských diváků satelitní televize je zájem o programy v mateřském jazyce.Často se setkáváme s dotazy typu: 'Jaké programy v češtině / slovenštině mohu přijímat ze satelitu?'

 Jako prvním tu byl (a samozřejmě ještě je) paket Czech Link (družice Eutelsat 2F4, 28,5 st východně, kmitočet 11554/H, SR 27500,FEC 3/4), který obsahuje programy ČT1, ČT2, TV Prima, TV3 a Hallmark. Všechny TV stanice až na TV3 jsou kódovány proti neautorizivanému příjmu systémem CryptoWorks. Pro TV programy ČT1,ČT2 a TV Prima si můžeme pořídit dekódovací kartu, případně i modul CryptoWorks u prodejcůsatelitní techniky. Program Hallmark nelze kartou dekódovat, je určen jen pro kabelové sítě.V paketu Czech Link vedle TV stanic se přenáší i několik audiokanálů: ČRo 1 - Radiožurnál,ČRo 2 - Praha, ČRo 3 - Vltava, Rádio Proglas a In Store (vysílání pro obchodní domy). Karta pro Czech Linkbude zaktivována jen těm divákům, kteří platí koncesionářské poplatky. Majitel karty Czech Link sezavazuje, že kartu nevyveze za hranice ČR. Vzhledem k velkému zájmu diváků prechodně či trvaležijících v zahraničí se ČT rozhodla opustit od kódování vlastních zpravodajských apublicistických pořadů. Volné pořady ČT mohou tedy diváci přijímat i na běžných digitálníchpřijímačích FTA. Blížší informace o Czechlinku v samostatné rubrice na tomto serveru - MAGAZÍN.

 Od září 2000 máme možnost přijímat řadu populárních zahraničních programů v češtině čislovenštině prostřednictvím paketu UPC Direct na satelitu Astra. Fox Kids, Eurosport, AnimalPlanet, Discovery Channel, Romantica, HBO - zde jsou vyjmenovány jen některé programy, které bylynadabovány do češtiny. Nabídka UPC Direct patří do kategorie tzv. pay-tv, kdy za příjem programů,pokud je chceme sledovat, musíme platit měsíční poplatky. O nabídce UPC Direct podrobněpíšeme v samostatné rubrice MAGAZÍN, UPC Direct.

 V paketu TeleNor se vysílají dva programy ve slovenštině na družici Intelsat 707 (1W, na kmitočtu 11540/V, SR 26000,FEC 3/4). K příjmu, krom digitálního recieveru, je potřeba modul Conax s přístupovou neoficiální kartou. Nutnoupozornit, že karty pro tyto dva programy (TV Luna, TV Global) jsou poměrně drahé.



 V digitálu se vysílá ještě několik programů v češtině a slovenštině. V tomto článku jim však nevěnujeme pozornost, protože signál je určen pouze pro přenosové trasy na některé vysílače a převaděče v ČR a pro kabelové sítě. Pro příjem je však třeba profesionální zařízení, které je pro běžného diváka nedostupné. Toto vysílání není určeno pro individuální příjem.

 Co říci závěrem?Při použití digitální komprimované TV se i u nás začalo blýskat na lepší časy. Doufejme, žev budoucnu se nabídka v češtině a slovenštině bude dále rozrůstat. Sledujte aktuální novinky na našem serveru.

parabola.cz





Přečtěte si také

Reklama




Vybrané články