Quantcast

Eutelsat představuje novou pozici se satelitem Eurobird9

| Tisk

logo Francouzský satelitní operátor Eutelsat rozšiřuje počet svých pozic o novou 9°E. Na této pozici bude sloužit telekomunikační satelit Hot Bird 2, který před několika týdny byl po technických problémech vyřazen z provozu na hlavní evropské pozici Eutelsatu - 13°E. Hot Bird 2 bude na 9°E sloužit pod novým názvem - Eurobird 9.

Eurobird 9 na pozici 9°E bude určen pro rozšíření programové nabídky hlavní pozice 13°E. Eutelsat tímto krokem může vysílacím společnostem nabídnout transpondérovou kapacitu z nové pozice za nižší ceny a umožnit distribuci programů přes satelit i menším broadcasterům. Satelitní diváci s monobloky, multifocusy, příp. i motory budou mít možnost přijímat širší programovou nabídku Eutelsatu.

Satelit Eurobird 9, který bude sloužit pro DTH příjem, bude mít k dispozici 20 transpondérů v Ku pásmu s pokrytím celé Evropy, severní Afriky a Středního Východu. Eutelsat má již prvního klienta Eurobirdu 9 - portugalského kabelového operátora TVTEL, který již brzy spustí novou placenou televizi pro portugalský trh. TVTEL zpočátku nabídne 20 televizních kanálů v kódovacím systému Conax. Z toho 4 národní programy a balíček 16 tématických stanic s filmy, dokumentárními pořady, hudbou, seriály, zpravodajstvím a sportem. Abonenti TVTEL budou moci s druhým LNB přijímat i nedalekou pozici 13°E.

Otevření nové orbitální pozice 9°E bylo možné po loňských úspěšných startech satelitů Hot Bird 7A a Hot Bird 8. Družice Hot Bird 6, jeden ze tří satelitů na pozici 13°E, dnes přenáší více než 1000 programů a z toho přes 50 procent se vysílá volně.



Eutelsat chtěl již dříve vysílacím společnostem nabídnout další transpondérou kapacitu poblíž pozice 13°E. Snahu operátora měl podpořit satelit Hot Bird 3 přesunutý na pozici 10°E a přejmenovaný na Eurobird 10. Na této pozici satelit víceméně nezahájil trvalý komerční provoz a byl opět přesunut na novou pozici - aktuálně 4°E, kde slouží opět pod novým názvem - Eurobird 4.

Další starší satelity série Hot Bird po úspěšném startu nových družic našly uplatnění na nových orbitálních pozicích. Vedle Hot Bird 2 (nyní Eurobird 10 na 10°E) a Hot Bird 3 (nyní Eurobird 4 na 4°E) se Hot Bird 4 přesunul na pozici 7°W, kde posílil pozici egyptských satelitů Nilesat 101 a Nilesat 102. Hot Bird 4 zde působí pod názvem Atlantic Bird 4 (známý také jako Nilesat 103 či Noorsat). Hot Bird 5 je nadále v provozu na pozici 25,5°E pod názvem Eurobird 2 (známý také jako Eurobird 2 či Badr 2D).

redakce





Reklama




Vybrané články