Quantcast

CS Link se připravuje na šíření dalších programů

| Tisk

logo Ze středy na čtvrtek z 21. na 22. listopadu 2007 je v areálu Kavčích hor na uplinku satelitní platformy CS LINK naplánována zcela mimořádná servisní noc. Během několika hodin by měly být na druhý transpondér CS Linku, tj. na satelit Astra 1E, přidány tři nové placené programy. Pokud bude konfigurace úspěšná, objeví se zde testovací vysílání doku kanálů Viasat Explorer, Viasat History a nového dětského programu JimJam. Televize Viasat Explorer má vysílat včetně nočního soft erotického pásma Spice. Všechny placené programy se budou vysílat na požadavek akciové společnosti TBDS, provozovatele služby SkyLink.

Do konce listopadu budou všechny kanály vysílat ve zkušebním režimu. Pravidelné vysílání je naplánováno na začátek prosince, kdy dodavatelé karet začnou nabízet i předplatné. Signál tří nových kanálů bude na Kavčí hory dopravován transportním tokem z Bratislavy, podobně jako je tomu v případě filmových stanic filmové a distribuční společnosti SPI - TV Filmbox a Nonstop Kino. Nové placené programy budou dostupné na nových kartách SkyLink (karty s modrým potiskem) a pokud se dohodne s distributory TRADE and TECHNOLOGY a GITAL, pak i na kartách těchto dodavatelů karet pro příjem českých a slovenských programů ze satelitu.

TBDS se netají plánem vybudovat placenou satelitní platformu a konkurovat především nadnárodní službě Digi TV, která působí na satelitu Intelsat 10-02 (1°W).

Během servisní noci bude přichystána ještě čtvrtá pozice v multiplexu pro filmový kanál Nova Cinema, který zahájí řádné vysílání v sobotu 1. prosince 2007 v 11:00 hodin. Zkušební provoz zde začne o několik dní dříve. Signál Nova Cinema bude kódován systém CryptoWorks a dostupný na kartách GITAL a TRADE and TECHNOLOGY.

Po připojení všech čtyř programů bude druhý transpondér CS Linku na družici Astra 1E obsazen "až po okraj". Další přidávání programů do stávajícího multiplexu už proto nebude možné. Další rozšíření nabídky připadá v úvahu jen s případným objednáním třetího transpondéru CS Linku, případně odpojení vysílání Nova HD, které je na platformě nadále ve zkušebním provozu.

technické parametry 2. transpondéru Astra 1E paketu CS Link :



satelit: Astra 1E (23,5°E)
kmitočet: 11,992 GHz
polarizace: horizontální
SR: 27500
FEC: 3/4

Na druhém transpondéru CS Linku se aktuálně vysílají stanice TV Nova, Nova HD, HBO, Filmbox, Nonstop Kino, Spektrum, Public TV a CS Link TV. Společnosti GITAL a TRADE and TECHNOLOGY jsou dodavateli dekódovacích karet pro příjem programové nabídky CS Link. Od listopadu oba distributoři nabízejí i programy Slovenské televize - STV1 a STV2.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články