Quantcast

History Channel a kanály BBC chtějí do ČR a SR

| Tisk

Na český a slovenský trh chce vstoupit řada nových specializovaných placených programů - v současné době jde zejména o The History Channel a tématické kanály BBC.

The History Channel UK

logo Jednou z novinek na českém a slovenském trhu se během podzimu zřejmě stane britská stanice The History Channel UK. Zastupovat ji bude společnost Chello Zone. V současné době již probíhají přípravy na lokalizaci programu. Od června budou některé pořady v češtině a od cca září bude kompletní program lokalizován do češtiny v podobě titulků. Stanice The History Channel UK tím posílí svůj úkol diváky vzdělávat - nejenom obsahem ale i zdokonalováním se v anglickém jazyce.

The History Channel UK je podnikem se společnou majetkovou účastí A&E Television Networks (AETN) a BSkyB. Joint-venture byl založen v listopadu 1995 a o 10 měsíců později stanice odstartovala v USA. Portfolio kanálů nyní zahrnuje distribuci The History Channel, The Biography Channel, Crime & Investigation Network a The History Channel HD ve Velké Británii. Podnik také provozuje The History Channel a The History Channel HD ve Skandinávii, Beneluxu, sub-Saharské Africe a Řecku a stejně Crime & Investigation Network v sub-Saharské části Afriky.

Vedle České republiky a Slovenska nyní probíhají jednání o zařazení programu The History Channel také v dalších zemích středovýchodní a jihovýchodní Evropy, připomíná server broadbandTVnews. Jedná se o Rumunsko, Maďarsko, Polsko a Slovinsko. Společnost Chello Zone je pověřena mateřskou společností Chellomedia poskytovat široký rozsah služeb - včetně digitalizace a distribuce signálu, scheduling a další.

The History Channel, jak již název napovídá, bude přinášet pořady věnované dějinám - konfliktům, zločinům, lidem, technologiím, starověké historii, britské historii a světové historii.

Distribuci signálu přes Digital Media Centre (DMC) zajišťuje satelit Telstar 12 (15°W), na kmitočtu 11,150 GHz, polarizace vertikální, SR 19275, FEC 3/4, service ID 1001, video PID 101, audio PID 110. Signál je kódován systémem CryptoWorks.

Na českém i slovenském trhu již jeden program s obdobnou tématikou působí - Viasat History. Program vstoupil na náš trh v roce 2005 a dnes je součástí nabídek všech satelitních služeb (CS Link /pouze TaT/, SkyLink, Digi TV a UPC Direct). Viasat History je s českým dabingem.



Nové kanály BBC

logo Během příštího roku (2009) hodlá BBC Worldwide na český trh uvést balíček tématických programů v českém jazyce. "Už v roce 2006 BBC Worldwide oznámila, že její podnikání se bude aktivně posouvat ze služby primárně zajišťující vysílání v angličtině k tématickým programům vysílaným v národních jazycích. Proto velmi pečlivě zvažujeme budoucnost BBC Prime podle toho, jak jednotlivé kontrakty přirozeně dobíhají," uvádí ve své odpovědi BBC Global Channels.

"V případě českého Karnevalu nebyl kontrakt na vysílání obnoven a kanál přestane být pro BBC Prime přístupný po 31. březnu 2008. Ve stejnou dobu (k 1.4.2008) také skončí podpora BBC Prime českými titulky ve formátu DAB," upřesňuje serveru parabola.cz BBC Global Channels.

"Pokračujeme v jednáních s majiteli jednotlivých platforem o využití našeho nového portfolia – BBC Entertainment, CBeebies, BBC Lifestyle a BBC Knowledge," vyjmenovává své nové produkty BBC Global Channels. "Naším cílem je uvést toto portfolio v České republice v průběhu 2009," přiblížila serveru parabola.cz BBC Global Channels.

Kanály BBC Entertainment, CBeebies, BBC Lifestyle a BBC Knowledge se již vysílají u našich severních sousedů v nabídce Cyfrowy Polsat. Čtveřice nových tématických programů nahradila distribuci původního programu BBC Prime. BBC Entertainment je kanál věnovaný zábavě, BBC Knowledge přináší dokumentární filmy, CBeebies je stanice určená dětem do věku šesti let a BBC Lifestyle vysílá pořady o životním stylu.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články