Quantcast

Viasat vstupuje na ukrajinský trh

| Tisk

logo Na ukrajinském trhu již brzy zahájí vysílání nová placená satelitní televize. Do této země vstupuje švédský provozovatel služby Viasat. Platformu bude na tomto trhu zajišťovat společnost Vision TV, LLC, která již dříve získala satelitní licenci k poskytování programových služeb. O expanzi Viasatu na Ukrajinu se již spekulovalo delší dobu. Nyní se vše stává realitou prostřednictvím společnosti Vision TV a tak původně zamýšlený projekt pod názvem Vision TV dostává nové jméno - Viasat.

Dnes se v Kijevě konala tisková konference, kde byl vůbec poprvé veřejně představen projekt Viasatu na Ukrajině. Kolegové z ukrajinského portálu sat-digest.com serveru parabola.cz poskytli bližší informace k nové programové službě. Viasat na novém trhu přinese žádané ukrajinské, ruské a mezinárodní programy. Jaké to budou provozovatelé Viasatu zatím tají. Důvodem jsou ještě probíhající jednání se zástupci jednotlivých programů. Na satelitu Sirius 4 již probíhají první technické testy, které již napovídají, které programy služba zákazníkům zřejmě přinese - Viasat Explorer, National Geographic Channel Russia, TV 1000 Russkoe Kino, Eurosport Russia, VH1 European a Eurosport 2.

Provozovatel slibuje abonentům široký rozsah ukrajinských, ruských a mezinárodních programů všech žánrů - ruské a hollywoodské filmy, seriály, show, sport, erotiku, módu a hudbu, lokální a mezinárodní zpravodajské, cestopisné, dokumentární kanály, zábavní kanály a pod.

Nabídka Viasatu pro Ukrajinu bude rozdělena do tří programových balíčků - Viasat Family, Viasat Popular a Viasat Prestige. Lišit se nebudou jen počtem programů ale také cenou. Měsíční předplatné bude začínat na 10 USD, nejdražší balíček bude za 30 USD měsíčně. V přepočtu k aktuálnímu kurzu USD vůči Kč je cenové rozpětí cca 180,-Kč až 540,-Kč. Celkem bude v nabídce Viasatu pro Ukrajinu vysíláno více než 60 programů.

obrázek Viasat Ukraine vsadil na moderní technologii a programovou nabídku na družici Sirius 4 (4,8°E) bude vysílat v nejnovějších technologicích - normě DVB-S2 a kompresním formátu MPEG-4. Testovací vysílání Viasatu pro tento trh probíhá na kmitočtu 12,360 GHz, polarizace vertikální, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S2/8PSK. Všechny testované programy jsou kódované systémem NDS Videoguard, podobně jako nabídka Viasatu pro Skandinávii a Pobaltí.

Viasat pro Ukrajinu musel zaktivovat nový transpondér ve (východo)evropském svazku a to přestože některé programy jsou již na pozici 4,8°E šířeny z jiných transpondérů a postačovalo by připojit simulcrypt. Důvodem aktivace transpondéru je především fakt, že většina transpondérů Viasatu používá severský svazek (footprint), který nepokrývá celé území Ukrajiny a simulcrypt proto nepřichází v úvahu.



Pro příjem nabídky bude dodáván receiver pod značkou VIASAT SR 7700. Tento satelitní set top box má integrovaný dekodér Videoguard a je tak připraven na příjem programů v tomto kódovacím systému.

Zatím není znám přesný termín spuštění platformy Viasat na Ukrajině. Podle odhadů by tato služba měla být dostupná od března 2008. Webové stránky viasat.ua budou v provozu během několika dní.

Televizní společnost Viasat byla založena v roce 1987 a 100% akcií vlastní švédský mediální koncern Modern Times Group (MTG). Viasat vlastní či spoluvlastní 19 neplacených a 18 placených programů. Nejpopulárnější jsou Viasat History, TV 1000 a TV3. Programy může přijímat celkově 86 milionů lidí ve 21 evropských zemích. Placené programy si objednává 11,5 milionu abonentů v 17 zemích.

Na ukrajinském trhu budou patrně působit tři placené satelitní platformy. Jako první na tomto trhu začala nabízet služby ruská platforma NTV Plus (Eutelsat W4 , 36°E). Před několika měsíci zahájila zkušební vysílání satelitní síť Poverkhnost šířená ze stejného satelitu. Vedle placených satelitních služeb mohou (nejen) ukrajinští diváci přijímat bohatou nabídku nekódovaných domácích programů ze satelitů Hellas Sat 2 (39°E), Sirius 4 (4,8°E) a Amos 2 (4°W).

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články