Quantcast

Programy ze satelitů přijímá 17% českých domácností

| Tisk

logo Televizní a rozhlasové vysílání ze satelitů přijímá téměř 17% českých domácností. Je to jeden z výsledků průzkumu agentury GfK, který realizovala na přelomu listopadu a prosince roku 2007 pro společnost Astra CEE. Výsledky jasně potvrzují nárůst podílu satelitů v českých domácnostech a především příjmu satelitních systémů Astra.

Na českém trhu zůstává dominantním způsobem příjmu televizního vysílání příjem z pozemních vysílačů. Tento způsob využívá 60,9% českých domácností (2,58 miliónu) ze 4,2 miliónu televizních domácností. Během loňského roku ale počet domovů s pozemním příjmem klesl o 450 tisíc. Příjem programů ze satelitu si udržuje 16,8 procentní podíl na trhu (710 tisíc domácností) a během roku jde o nárůst o 230 tisíc domácností. 21,6% (0,92 miliónu) televizních domácností využívá nabídku kabelové televize. Zbývajících 0,7 procenta (cca 30 tisíc domácností) nově přijímá televizi přes internetový protokol (IPTV).

obrázek
Obrázek č.1: Podíly jednotlivých forem přijmu signálů

Astru přijímá 8 z 10 digitálních televizních domácností

Celkem 820 tisíc českých domácností přijímá digitální vysílání a během roku představuje růst o 590 tisíc. Největší nárůst příjmu digitálního vysílání zajistily satelity (+410 tisíc domácností během roku 2007) a jde o nejrychleji rostoucí způsob příjmu digitální vysílání v České republice, který má 65,3 procentní podíl na digitálním TV trhu (celkem 530 tisíc domácností).

Druhým nejčastějším způsobem příjmu digitálního vysílání v ČR je DVB-T, které využívá 180 tisíc domácností (22,6 procentní podíl na trhu). Zbývající digitální domácnosti přijímají programy z kabelových sítí (70 tisíc domovů) nebo přes DSL (30 tisíc domovů).

V satelitním digitálním vysílání má Astra 82,7 procentní podíl na českém trhu díky přítomnosti platforem jako UPC Direct a CS Link . Vedle domácích platforem přijímá řada domácností také bohatou nabídku free-to-air- programů ze satelitního systému Astra na pozici 19,2°E.

obrázek
Obrázek č.2: Příjem programů ze satelitů Astra (DTH + kabelové sítě)

Digitální satelitní trh se v ČR rychle rozvíjí. V únoru 2008 měla platforma CS LINK aktivních 400 tisíc dekódovacích karet.



obrázek
Obrázek č.3: Podíly satelitního operátora SES Astra na českém trhu

Satelitní systémy Astra přijímá celkem 1,5 miliónu televizních domácností v České republice. Meziročně jde o nárůst o 400 tisíc domovů. Astru přijímá více než 1 ze tří českých TV domácností. Satelity Astra přijímá 580 tisíc satelitních domácností v ČR. Celkem přijímá programy ze satelitů Astra (DTH + přes kabelové sítě) 920 tisíc domácností (růst o 190 tisíc domovů).

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články