Quantcast

Stanice Nat1 získala licenci

| Tisk

Stanice Nat1 získala licenci

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání v minulém týdnu vedle hudební Stanice O, o které jsme Vám již přinesli informace, udělila registraci pro kabelové a satelitní vysílání stanici NAT1. Informuje o tom server RadioTV.cz.

Stanice NAT1 má vysílat teleshoppingový program zpočátku 17 hodin denně. Do dvou let by mělo být vysílání rozšířeno na 24 hodiny denně. Zkušební vysílání NAT1 má být zahájeno ještě letos v prosinci, přičemž start je naplánován na leden přístího roku.

Provozovatel NAT1 plánuje vysílat polovinu vysílacího času živě moderovaný teleshopping. Stanice NAT1 by se měla dostat do 500 tisíc domácností v České republice a na Slovensku.

Jak jsme již uvedli, NAT1 bude program šířit přes satelit. V úvahu mohou přicházet družice Astra 19.2E, kde by program mohl být vysílán prostřednictvím pay-tv paketu UPC Direct či případně přes satelit EuroBird, kde je vysílán paket Czech Link.

A jak vypadá situace s teleshoppingovými programy na satelitech v Evropě?
Teleshoppingové stanice jsou více 'citlivé' na trh. Vzpomeňme na vysílání německé stanice VIA1 - schöner Reisen, která vysílala volně v digitálu na satelitu Astra 19.2E a nabízela letecky pobyty na atraktivních místech. Dobré ekonomické výsledky stanice VIA1 umožnily provozovateli uvažovat i o analogovém satelitním šíření stanice. Na osudu stanice měly výrazný vliv tragické události v USA. Způsobily dramatický propad zájmu diváků o letecké zájezdy a tím i krach stanice VIA1.

Zemí teleshoppingových kanálů bychom mohli klidně nazývat Velkou Británii. Pro tento trh jsou na satelitech Astra 2A/2B/2D a EuroBird vysílány takřka 3 desítky (!) teleshoppingových programů. Některé jsou si podobné doslova jako vejce vejci. Při 'brouzdání' mezi těmito programy se dají najít shoppingy se stejnými šoty. Čas ukáže, zda se na trhu, i tak významném jako je Velká Británie, může uživit tolik programů se stejným zaměřením. Jeden z programů - Shop! nedávno z finančních důvodů ukončil činnost.






Parabola.cz





Reklama




Vybrané články