Quantcast

Spuštění veřejnoprávního multiplexu na Plzeňsku je v ohrožení

| Tisk

logo Nečekané komplikace s vyhlášením výsledků veřejné soutěže o provozovatele multiplexu 1 pro Českou televizi a Český rozhlas mohou zpozdit start digitálního vysílání na Plzeňsku.

Už ve druhém červencovém týdnu by se diváci na západě Čech měli dočkat vysílání programů ČT1, ČT2, ČT24 a ČT4 sport v zemském digitálním vysílání (DVB-T). A poté i obyvatelé jižních Čech, zatímco v ostatních regionech jako Praha, Brno nebo Ústí nad Labem by se ČT měla přemístit ze stávajících dočasných multiplexů do své vlastní sítě.

Podmínkou ale je uzavření smlouvy s operátorem na poskytování služeb, neboli na šíření digitálního signálu z pozemních vysílačů. Vítěz získá kontrakt na třináct let.

A právě lukrativní smlouva zajišťující operátorovi stabilního a finančně atraktivního partnera může stát za současné problémy. Společnost České Radiokomunikace, jakožto favorit tendru, dementovala informace o možné spolupráci se slovenskou společností Towercom, což je jen nový název pro Tri R. Navíc v minulých dnech některá média přinesla zprávu o tom, že by další účastník soutěže – Bohemia Royal, by mohl být vyřazen.

Oznámení vítěze na poskytování služeb souvisejících s digitálním vysíláním České televize už bylo jednou odročeno, rozhodnout se mělo tento týden. Najednou ale server Česká média přišel s informací, že výběrová komise dokonce zastavila řízení. Přitom vítěz soutěže měl být znám do 30. června 2008.

"Nemohu nic potvrdit. Komise projednala určitá doporučení a rozhodovat bude generální ředitel ČT. Nemám oprávnění poskytovat další informace," říká Pavel Hanuš, vedoucí projektu digitalizace veřejnoprávní televize. Komise prý projednala určitá opatření a nyní má rozhodovat generální ředitel ČT Jiří Janeček.

Komisi pro výběr operátora provozující veřejnoprávní multiplex tvoří Zdeněk Zajíček (MVČR), Pavel Dvořák (ČTÚ), Zdeněk Duspiva (NKS), Miloš Klíma (ČVUT), Václav Kasík (ČRo), Pavel Hanuš a Rudolf Pop (oba ČT).



Vybraná firma přitom už i tak by měla jen pár dnů na zahájení digitálního vysílání na Plzeňsku, a to z vysílače Krašov. Ten přitom má obstarat digitální signál pro velkou část Plzeňského a Karlovarského kraje.

Nyní situace je taková, že reálně hrozí další pozdržení startu digitálního vysílání ČT a zároveň první nedodržení Technického plánu přechodu, který určuje termíny spouštění multiplexů. Po Plzni na řadu mají přijít jižní Čechy, Brno, Praha, Ústí nad Labem a Sušice.

V Plzni už ale nyní lze přijímat DVB-T, kde v předstihu svůj multiplex spustila pro komerční stanice společnost Czech Digital Group. Diváci mohou naladit na 52. kanálu z vysílače Košutka o výkonu 2 kW programy televizí Prima, Óčko a Z1.

Navíc u Primy od 23. června 2008 došlo ke změně. I do digitálního vysílání se nově připojují regionální televize. V případě Plzně jde o Zak TV.

Radim Novák





Reklama




Vybrané články