Quantcast

Den otevřených dveří ve všech studiích České televize 30. května

| Tisk

logo ČT zve diváky na Den otevřených dveří: v sobotu 30. května mezi 9. a 16. hodinou.

Česká televize otevře opět po dvou letech dveře široké veřejnosti. V sobotu 30. května budou mezi 9. a 16. hodinou vítáni všichni, kdo chtějí nahlédnout do zákulisí televize veřejné služby, a to nejen na Kavčích horách, ale rovněž v televizních studiích v Brně, Ostravě a Olomouci.

K největším zajímavostem bude jistě patřit expozice digitálního vysílání a prezentace HD technologie. Přechod z analogového na digitální vysílání je aktuální výzvou mediální současnosti a ČT v ní se ctí hraje hlavní roli. „Digitalizace zemského vysílání nevídaným způsobem rozšířila nabídku stanic, které můžete sledovat a Česká televize se ani v této konkurenci neztratila. Naopak, stali jsme se jednoznačně hlavní hybnou silou a leaderem historického přechodu ze starého analogového vysílání na moderní způsob šíření televizního signálu. Velká část z vás má už nyní možnost sledovat čtyři kanály České televize. ČT1, ČT2, odborníky i diváky oceňovanou zpravodajskou ČT24 a sportovní ČT4.“ říká generální ředitel Jiří Janeček.

V hlavním městě si hosté Dne otevřených dveří postupně prohlédnou také již tradičně přenosovou a osvětlovací techniku, seznámí se s prací kostymérů, truhlářů, zbrojířů i dalších scénických služeb, např. výstavu kostýmů z velkolepé taneční show StarDance ... Několikrát budou mít možnost zblízka se podívat na dekorace konkrétních pořadů mj. Noci s Andělem, nové pohádky Princezna Ano nebo připravovaného seriálu Vyprávěj. Provedeni budou hudebním studiem, samozřejmě všemi pěti televizními studii a nahlédnou i do jejich obrazové a zvukové režie. Druhá část návštěvnické trasy vede kolem satelitních antén, pokračuje přes filmové laboratoře, míjí výstavu filmové a kamerové techniky a vrcholí v budově zpravodajství. Tam návštěvníci poznají samotný „velín“, obhlédnou studio 6, odkud se vysílá ranní Studio 6, pohovoří s moderátory a potkají se s tvářemi televizního zpravodajství a publicistiky. Na rozloučenou bude na parkovišti přichystána ukázka techniky Hasičského záchranného sboru ČT a SNG vozu.

Zájemci o upomínkové a dárkové předměty s tématikou České televize a jejích pořadů se budou moci zastavit nejen v prodejně ČT nabízí, ale i u několika prodejních stánků.

Česká televize nezapomíná ani na maminky s kočárky, seniory a na handicapované návštěvníky odkázané na invalidní vozíček. Jejich možnostem bude uzpůsobena speciální prohlídková trasa.



První a každý tisící návštěvník dostane od České televize dárek.

V Brně se návštěvníci podívají do zpravodajského studia a setkají se s moderátory regionálních pořadů Události v regionech, Týden v regionech a Dobrého rána. S dalšími známými tvářemi se potkají v dekoracích magazínu Sama doma a Dne D. Chybět nebudou například Petra Špičková, Jana Musilová, moderátoři AZ-kvízu Eva Machourková a Aleš Zbořil a také Honza Adámek, který provází pořadem Záhady Toma Wizarda. Během prohlídky studia Typos návštěvníci nahlédnou do režie, maskérny, kostymérny, střižen, odbavovacích a dalších pracovišť. Před vchodem do Typosu si budou moci prohlédnout SNG vůz, který umožňuje živé vstupy z aktuálních událostí do zpravodajských pořadů. Potkají se s dramaturgy a dalšími pracovníky brněnského studia, kteří jim odpoví na jejich dotazy. Nezapomněli jsme ani na problematiku digitalizace a nových televizních technologií. Připravený je i stánek s drobnými dárkovými předměty a občerstvení. Den otevřených dveří ČT v Brně je atraktivním programem pro návštěvníky tradičních brněnských slavností Brno – město uprostřed Evropy… festival zábavy pod hrady Špilberk a Veveří.

V Ostravě zahrnuje trasa prohlídky dvě studia, střižny, zvukovýrobu i redakci zpravodajství. Ve stáncích na nádvoří se návštěvníci setkají s populárními osobnostmi z pořadů ostravského studia, budou mít příležitost besedovat s nimi, získat autogramy nebo turistická razítka. V nabídce pro nákup budou i suvenýry a knihy z Edice ČT. K vítaným lákadlům bude patřit také prohlídka přenosového vozu. Setkat se můžete s moderátory a odborníky z hravých magazínů o bydlení, zdravém životním stylu nebo vkusu v oblékání. Připomenou se Šikulové, Medúza i Sabotáž, přijde i Roman Svoboda a jeho kolegové z pořadu Na stopě, Jana a Linda ze Sama doma nebo tvůrci dokumentů. Vyvrcholením bude odpolední autogramiáda Lukáše Vaculíka, kterého si diváci oblíbili v seriálu Proč bychom se netopili a Strážce duší. Ve studiu, odkud se vysílá živě, budou lidé z Dobrého rána Kateřina Huberová, Tomáš Vzorek, Monika Horsáková, Pavel Janošec i Monika Žídková. V newsroomu se setkáte s redaktory zpravodajských pořadů. Den otevřených dveří v Televizním studiu Ostrava patří k akcím, které v ten den ovládnou centrum města v rámci dalších atraktivních příležitostí pod názvem Ostrava dokořán!!!

Na televizní Den otevřených dveří zveme rovněž do studia v Olomouci. Redakce v sedmnáctém patře Regionálního centra Olomouc předvede návštěvníkům svá pracoviště, ve kterých vzniká zpravodajství z Olomouckého kraje.

Ladislav Šticha
Tiskový mluvčí ČT





Reklama




Vybrané články