Quantcast

Ferguson ARIVA HD Combo - satelitní a terestrický HD box v jednom

| Tisk

Takto Vás přivítá uvítací obrazovka tohoto jistě zajímavého a dlouho očekávaného stroje z dílny Ferguson.


obrázek

Velmi povedená krabice, která upozorňuje na hlavní lákadla, co všechno nová Ariva HD combo umí a není toho rozhodně málo, mimo jiné oznamuje:

Příjem satelitního a pozemního vysílání ve vysoké kvalitě (HD)
Funkce USB PVR s TimeShift
Zvýšení kvality (upscaling) z PAL na rozlišení 720p a 1080i
Prostorový zvuk Dolby Digital
Čtečka karet pro placené TV a 2 šachty CI
Paměť na 8000 programů
Podpora časovačů
Oblíbemé skupiny programů, TV a rádiové stanice
Elektronický programový průvodce (EPG)
Funkce rychlého hledání (QuickFind)
Podpora teletextu a titulků
Více jazyčné menu (OSD)
Dopředu naprogramovaný seznam programů
Podpora DISEqC 1.0, 1.1, 1.2, USALS a UNICABLE
Podpora MPEG-2, MPEG-4, MPEG-4 AVC/H.264
Plná kontabilita s DVB-T, DVB-S a DVB-S2
Alfanumerický displej typu VFD (8 znaků)
Aktualizace software přes USB port
Ethernet


obrázek

obrázek Po rozbalení přístroje z krabice očekávejte 2m kabel HDMI, který je součástí, luxusní dálkový ovladač RCU640, který se pyšní funkcí 4 v 1, přesně: TV, DVD, STB, AMP, také ovládá 4 přístroje najednou a to modely HDTV HF 8800-8900, FK 6900CR-7900UCI, tedy včetně popisovaného stroje.

Český návod nečekejte, pouze brožurka v polštině (technická data jsou na konci článku). Rozměry stroje jsou 370 x 60 x 362 mm a váha okolo 2,8 kg (to jsou jistě potřebné údaje pro uživatele), spotřeba je 30W, ve vypnutém stavu (stand-by) se neuvádí, pracovní teplota je od 0 do 40 stupňů Celsia a při vypnutém stavu vydrží -40 až 60 stupňů Celsia a vlhkost zvládne o od 20 do 95%.


obrázek

Zadní strana modelu ARIVA Hd Combo, kde vidíme vše potřebné, chybí port RS232.

Uvítací obrazovku jsme již viděli a nyní přichází velmi povedené grafické HD menu (ani se nedivím, že tovární firmware má okolo 6MB), které obsahuje 5 podmenu, ještě než si to rozebereme více tak jako první by měla být navolená čeština či slovenština, tyto jazyky zde však chybí, teprve 5.8.2009 byla přidána němčina, polština a španělština a lze tedy očekávat brzký update stroje na tyto základní věci, včetně správného zobrazování českých znaků (špatná diakritika) EPG.

Hlavní menu přijímače

Edit channel – Editace kanálů
Instalation – Instalace
Settings – Nastavení
Interfaces
PVR


obrázek

Otevřeme si podmenu Instalace a vybereme si družice, které chceme přijímat, (testoval jsem Diseqc 1.1a 1.2 na 8x1 přepínač a shledal jsem určité problémy s nastavením u Diseqc 1.0 se přes dané porty nastavuje vše bez sebemenších problémů.

Při hledání kanálů nechybí NIT, funkce, kterou tedy, když provider poskytuje nám najde všechny jeho programy. Tuto funkci jsem využil u CS Linku a Skylinku, kde mi to nalezlo všechny frekvence na transpondérech požadovaných, kromě stanice Óčko a transpondéru 12565H 27500, kde vysílá slovenský paket obou výše uvedených providerů. Hledání je velmi svižné.

Instalace nám nabízí další podmenu a to Sattelite TP setup, kde přehledně si manuálně můžeme zadat hodnoty, které potřebujeme, nechybí ani pilot.

Kombo je velmi praktické – umožňuje příjem programů i v digitálním terestrickém vysílání v kompresním formátu MPEG-4. Vzhledem k tomu, že se nacházím v údolí a digitalizace zde proběhne až v roce 2011 jsem zachytil „pouze“ kanál 24 rakouského poskytovatele a naladil jsem si ORF1, ORF2, ATV a stejné ORF2N, programy se poskládají do „Všechno“, tedy do celé kanálové nabídky nebo si můžeme přenést do favoritních podskupin, kde se již na pozemní stanice myslí.

Pokud se vrátím k editaci programů velmi dobře a přehledně je zde možnost, přesouvat, mazat, přejmenovávat atd., vše je velmi pečlivě a přehledně uspořádáno, takže pouhým pohledem na obrazovku by uživatel měl vědět co při jaké funkci dělat, do editace favoritních programů konče.

Submenu Interfaces - Common Interface (moduly CAM) možnost si přečíst zápisy a měnit nastavení modulů
USB Device - přes tuto funkci se právě updatuje nový firmware, nebo se provede jeho záloha a to samé platí o settingu, tedy Channel listu

Smart Card

Byla provedena kontrola kartiček CS Link / Gital a Skylink a v uni čtečce běhají bez problémů, přepínání stanic je velmi rychlé jak u programů volných ( FTA) tak kódovaných. Ariva umí bez problémů přečíst zápisy z karet, což je velmi pozitivní zjištění a jistě je pro uživatele přínosem.


obrázek

PVR

PVR obsahuje informace o nahrávání, PVR nastavení, USB vyjmutí (dobrá funkce jako na PC) a USB disc format, tedy jeho smazání.

Nahrávání a přehrávání jsou bez jakýchkoliv potíží i přehrávání HD programu je bez sekání a jiných problematických jevů a je to velmi jednoduché


obrázek

Obrázek z menu přijímače: třídění programů


obrázek

Obrázek: Přední pohled na Arivu HD combo


obrázek

Obrázek menu přijímače: upscaling na 720p program ČT24 z Thoru

Nastavení obrazu je velmi vychytané a souvisí s upscalingem, kde je možno navolit až 8 formátů. Skutečně požitek.


obrázek

Obrázek: DO, které fungují na Arivu, ale i fergusony HF 8800-8900 HDTV a řady FK 6900CR,7900UCI a 8500HD

Zkušenosti z 48 hodinového testování

Jak je výše uvedeno vše je funkční a příjemně rychlé, takže se zdá, že se jedná o stroj, který si najde své místo, ALE je třeba podotknout, že nová ARIVA je vyvinuta na stejném čipu jako Ferguson FK8500, který považuji za dokonalý zmetek, který nikdy neměl opustit brány továrny - podotýkám v Číně.

I OSD je stejné a velmi nepraktické, léta je osvědčené OSD z Homecast HD, tak nevím proč ferguson „inovuje“ k horšímu, ale to je pouze můj pohled, uživatel, který se s tímto strojem setká poprvé a nic jiného neviděl to prostě nepřijde...

Uvedená UNI čtečka je nefunkční, test karet Irdeto = 0

Po tvrdém resetu si nepamatuje pozici družice, musí se nahodit přes jiný transpondér.
S vyhledáváním družic si člověk také užije, zapomeňte na klasiku východ-západ, signál naskakuje sám přes porty, ale velmi náhodně, dá se to pochopitelně vychytat tak, že se navolí správná frekvence a ta skočí do požadovaného portu

USALS jsem neměl možnost vyzkoušet, pouze DiseqC 1.1 a 1.2.

Špatně spolupracuje s CAMy Diablo rev.2.3 a s kartou ve čtečce, avšak s modulem od Mascomu Irdeto Cryptoworks, při správném nastavení modulu kartičky české pracují velmi dobře a svižně

Závěrem chci říci, že vše se odvíjí od firmwaru, tedy od podpory výrobce jak se k uvedeným problémům postaví.

To že se Ariva zatím nedá koupit u českých a slovenských prodejců jasně hovoří o tom, že tento stroj spatřil světlo světa teprve nedávno, „dětské nemoci“ se jistě vyřeší, jedná se o třetí firmware v řadě během 14 dní, tedy se dá očekávat zájem o to, aby dlouho očekávána ARIVA HD combo splnila svůj účel u uživatelů, kteří si ho pořídí.

Byl jsem neskutečně překvapen kvalitou vysílání v SD od našich poskytovatelů, a to kvalitou obrazu na testovaných TV, právě ve spojení s Arivou, obraz je velmi čistý a i při nižším datovém toku a rozlišení je skutečně perfektní, tak jako když porovnám německé FTA programy.

U HD je obraz pochopitelně dokonalý, ale zdá se mi ještě ostřejší, než jsem byl zvyklý.

Technické parametry:

Tuner SAT:
950 až 2150MHz
-65 až -25 dBm
13,5V / 18,5v / OFF
max 500mA
Demodulace: QPSK a 8PSK
Symbol Rate je 2 ~ 45 MS/s u DVB-S a 10 ~30 MB/s u DVB-S2

Tuner DVB-T:
174 až 860MHz UHF a VHF
-9 až -35 dBm
Pásma: 6, 7, 8 Mhz

Audio Video:
audio
ISO/IEC 13818-3
MPEG-1 a MPEG-2 I a II
32,44.1 48kHZ
video


ISO/IEC 13818-2
MPEG-2 MP@ML
MPEG-4 AVC/H.264HP@L4
4:3, 16:9
1920x1080i
1280x720p
720x576(PAL)
720x480(NTSC)

Babui





Reklama




Vybrané články