Quantcast

Digital Fly - testuje čtvrtá pay-tv pro Ukrajinu

| Tisk

logo Na ukrajinský trh míří další satelitní placená televize. V pořadí čtvrtá služba tohoto druhu se jmenuje Digital Fly Ukraine. Technické testy byly zahájeny na konci minulého týdne. Server parabola.cz o nich referoval a nyní přináší další informace k novému projektu.

Digital Fly hodlá na trh přinést inovativní technologie jako jsou video na požádání a interaktivní televize. První technické testy nové ukrajinské satelitní placené služby byly zahájeny v sobotu 17. října 2009 na satelitu Thor 3 (0,8 st. západně). V provozu jsou dva transpondéry, které pracují v normě DVB-S2 a modulaci 8PSK. Testovací programy jsou šířeny v kompresním formátu MPEG-4 a zvuk v AAC HE i MPEG. Vše je zatím FTA. Se zahájením ostrého provozu bude signál zakódován systémem Irdeto 2.

Parametry transpondérů:

* Thor 3 (0,8°W), kmitočet: 12,054 GHz, pol. H, SR 28000, FEC 5/6, DVB-S2/8PSK
* Thor 3 (0,8°W), kmitočet: 12,380 GHz, pol. V, SR 28000, FEC 5/6, DVB-S2/8PSK

Aktuálně šířené programy (testy):

* Studio 1+1, Pervyj Dylovyj, RTR Planeta SNG, Euronews, Maxxi-TV a Novyj kanal.

Jednoprázové náklady na zřízení služby budou nejvyšší na trhu. Podle kommersant.ua bude zákazník jen za samotnou sadu platit více než 400 USD. Zákazník ale získá řadu služeb, které se na tamním trhu ještě nenabízejí - video na požádání či možnosti záznamu pořadů na HDD. Provozovatel služby Digital Fly se zatím ke svému projektu odmítá blíže vyjádřit. "Tyto služby budou skutečnou novinkou na Ukrajině ale zatím je těžké posoudit, zda bude po nich poptávka," řekl uvedenému webu generální ředitel platformy Vadim Grusin.

Podle nezávislého mediálního experta Alexandra Glishchenka bude stát video na požádání u Digital Fly 10 až 15 hřiven za film. "Na Ukrajině, kde nejsou respektována autorská práva, si může zájemce stejný film stáhnout z internetu," říká.

Pro příjem Digital Fly bude zákazník potřebovat multifunkční receiver HDMAX s integrovaným pevným diskem až 500 GB, který bude možné pořídit za cenu kolem 400 až 500 USD.



Platforma Digital Fly bude nabízet balíček 80 programů. Cena ještě oficiálně nebyla zveřejněna. Podle dostupných informací bude stát 22 USD měsíčně. Pro srovnání: Viasat nabízí zařízení za 1 hřivnu, měsíční předplatné za 70 programů stojí 99 hřiven.

Jistou nevýhodou je, že platforma Digital Fly bude šířena ze satelitu Thor 3 (v budoucnu Thor 6 po jeho vynesení na orbitální dráhu) na pozici 0,8°W. Tato pozice není na Ukrajině využívána. K obvyklým pozicím patří 36°E (Eutelsat W4 + Eutelsat Sesat), 4,8°E (Sirius 4) a 4°W (Amos 2/3). Pro příjem nové ukrajinské platformy bude zákazník potřebovat parabolu o průměru 90 až 110 cm. Pro konkurenční Poverkhnost Plus postačuje parabola od průměru 60 cm.

Ostrý start Digital Fly je naplánován na polovinu listopadu 2009. Služba bude určena zejména pro zákazníky, kteří jsou ochotni platit za komfort. Po UPC Direct to bude další zákazník satelitního operátora Telenor Satellite Brosdcasting z regionu střední a východní Evropy, který bude využívat kapacitu na rychle se rozvíjející pozici 0,8°W/1°W, kde aktuálně pracují družice Thor 3, Thor 5 a Intelsat 10-02.

Na Ukrajině působí satelitní pay-tv Poverkhnost Plus, NTV Plus (obě 36°E) a Viasat (4,8°E).

redakce





Reklama




Vybrané články