Quantcast

Prodej levných přijímačů s CW končí

| Tisk

logo HumaxPřed několika týdny jsme vás na stránkách Parabola.cz informovali o plánovaném ukončení výroby přijímače Hyundai HSS-1000IR, tedy modelu, který je zvlášť zajímavý pro fanoušky satelitní televize. Vestavěný dekodér Irdeto lze softwarově patchnout a přijímat tak programy až z pěti kódovacích systémů na jediné přístupové kartě.
Korejský výrobce Hyundai musel výrobu současného modelu HSS-1000IR ukončit, jinak by mohl přijít o licenci na kódovací systém Irdeto. Nový model, který by už nemělo být možné patchnout, má nést označení HSS-1010IR.

S podobnými problémy se potýká i další korejský výrobce - Humax. Ten již dříve na nátlak vysílacích společností uvedl na trh po modelu 5400 i model IRCI-5400Z, který nemělo být možné opatchovat. Doslova po několika málo dnech byl i nový 'zetkový' model rozebrán hackery. I tento model se povedlo hackerům opatchovat a byl v něm opět umožněn příjem z několika systémů na jedné kartě. Pro výrobce Humax byly možnosti patchování modelu 5400Z velkým varováním - může totiž přijít o licenci na výrobu přijímačů s vestavěným dekodérem Irdeto. Proto také před několika týdny ohlásil dodávky tohoto modelu bez vestavěného konektoru RS 232 a bez další možnosti úprav. Nový model by se měl brzy objevit i na našem trhu.

O jednu významnou licenci v poslední době totiž Humax už skutečně přišel. Jak informuje satkurier.pl, korejský výrobce Humax a firma Telemann přišli o licenci na Viaccess, z důvodu porušování licenčních podmínek.
U výrobce Humax se tak údajně stalo díky nezabezpečení přijímače proti sw úpravám, které v modelu Humax VACI-5300 umožňují sledovat programy ze třech kódovacích systémů na jediné přístupové kartě (3in1 - Seca, Irdeto a Viaccess ).
Výrobci Humax byla ze strany vlastníka ( Viaccess SA )odebrána licence a zakázána výroba i distribuce přístrojů s vestavěným dekodérem Viaccess. Zájemci o koupi modelu byli varováni, že zakoupením přístroje mohou přijít o podporu ze strany Viaccess SA.

Pro korejského výrobce Humax může být ztráta licence na Viaccess velmi bolestivá. Z nabízené palety přijímačů Humax nalezneme totiž nejvíce modelů právě s tímto vestavěným dekodérem. Velké zklamání bude mezi diváky v celé Evropě, neboť řada provozovatelů zde tento systém využívá. Ochuzeni budou i diváci ve Skandinávii, neboť pro jejich trh měl být určen nový přijímač CXVACI-2100, který měl posloužit pro příjem programů v kódovacím systému Viaccess a Conax.

V našich i slovenských podmínkách se tato událost dotkne všech nových zájemců o přijímač s vestavěným dekodérem Cryptoworks (pro příjem Czechlink, Slovak Link a UPC Direct). Humax 5300 je totiž možné také jednoduše sw upravit tak, že plně nahradí přijímač 5500, který má dekodér Cryptoworks vestavěn z výroby. Ceny přijímačů Humax 5300 jsou však v současné době o více než 1000 Kč nižší než originální 5500. Po doprodání skladových zásob prodejců zmizí model 5300 z trhu, končí tedy i možnost získat plnohodnotný přístroj pro české a slovenské kódované programy levněji.
Situace se tedy v budoucnu stabilizuje - základní model pro příjem Cryptoworks bude nadále CR FOX, dokonalejší model bude přijímač Humax 5500.
V našich podmínkách tedy získá nejvíc autor Cryptoworks - holadská firma firma Philips, která z každého vyrobeného dekodéru Cryptoworks pobírá od výrobce paušální poplatky a úpravy jiných přijímačů ji připravují o zisky.



Jak je vidět, francouzská firma Viaccess SA, které patří kódovací systém Viaccess, podnikla opravdu účinné kroky v zamezení neoficiálního příjmu. Odebrala licence výrobcům Humax i Telemann. Zároveň ale také vydala i své stanovisko k prodávaným modulům, které umějí dekódovat Viaccess. Podle Viaccess SA mají licenci na výrobu modulů Viaccess CI pouze SCM Microsystem a Aston. Ostatní moduly, které se objevily na trhu ( Magic CI, Universal CI i Global CI) označila za nelegální produkty (o uvedených modulech jsme na stránkách Parabola.cz už přinesli podrobné informace).

Využito zpráv satkurier.pl

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články