Quantcast

Přenosové kanály českých a slovenských TV stanic

| Tisk

V posledních dnech je na přenosových satelitních kanálech díky povodňové situaci ve střední Evropě nebývale rušno. Divák má nyní větší šanci zachytit některý cenný zpravodajský přenos i pro významné zahraniční televize.

Nejenom zahraniční, ale už i české a slovenské stanice využívají transpondérové kapacity některých satelitů pro příspěvky do zpravodajských pořadů.

ČESKÁ TELEVIZE
Česká televizeVe včerejším pořadu '21' na ČT2 se měl původně objevit přímý vstup z povodňové situace v Německu. Nestalo se tak a reportér důvod vysvětloval po telefonu - přetížení přenosových tras. Je to vůbec možné? Možné to skutečně je, neboť Česká televize, která je členem EBU, využívá pronajatých transpondérů EBU na satelitech Eutelsat W3 (pozice 7E) a Eutelsat W1 (pozice 10E). Vysílání není možné běžnými receivery přijímat, neboť je vysíláno v MPEG2/4:2:2 a vysílání jako takové je i kódováno.

TV NOVA
TV NOVANejsledovanější česká komerční televize NOVA, která doposud na satelitu nevysílá, využívá satelitních transpondérů pro přenos příspěvků pro (mimořádné) zpravodajství. V sobotu (17.8.2002) večer byl z Děčína vysílán do pořadu 'Právě dnes' příspěvek o tamní povodňové situaci na satelitu Eutelsat W2 (pozice 16E), kmitočet 12,509 GHz, polarizace horizontální, SR 5632, FEC 3/4.



TA3
TA3V minulých dnech jsme mohli naladit i nový přenosový kanál slovenské zpravodajské stanice TA3. Ten se objevil na družici Intelsat 707 (pozice 1°W), kmitočet 11,163 GHz, polarizace horizontální, SR 2293, FEC 7/8.

Samotný program TA3 je vysílán na stejném satelitu, na kmitočtu 11,540 GHz, polarizace vertikální, SR 26000, FEC 3/4. Signál není kódován.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články