Quantcast

Konec patchování přijímače Hyundai?

| Tisk

Hyundai HSS-1000IRKONEC PATCHOVÁNÍ PŘIJÍMAČE HYUNDAI HSS-1000IR...
Neautorizovaný příjem kódovaných satelitních TV a R programů trápí nejednu vysílací společnost v kódovacích systémech Irdeto, BetaCrypt, Seca/Mediaguard, Viaccess, Nagravision a nově také v TPS Crypt. Všichni provozovatelé používající jeden z těchto 'nalomených' kódovacích systémů podnikají postupně kroky, které by zamezily černému příjmu svých programů.

Po častých změnách kódů, které jsou díky internetu vždy opět k dispozici, sází řada provozovatelů na plošnou výměnu přístupových karet. Poslední možnost jak se zdá nebyla právě nejšťastnějším řešením u provozovatele francouzského paketu TPS. Ten začal používat tzv. Viaccess2 a TPS Crypt. Prvně uvedený kódovací systém je určen pro diváky s přijímačemi s vestavěným dekodérem Viaccess či přijímačem, který umožňuje vkládání modulu Viaccess (přijímač se sloty Common Interface), druhý systém - TPS Crypt - slouží výhradně pro uživatele dotovaých satelitů TPS.
TPS Crypt byl hackery nedávno prolomen.

Velkou prohrou pro vysílací společnosti používajícími všech šest uvedených kódovacích systémů se stal už v loňském roce projekt DS9. Díky němu mohou diváci sledovat na jediné přístupové kartě programy z mnoha systémů. K těmto úspěchům pomohl hackerům dnes již legendární přijímač Humax IRCI-5400, který bylo možné softwarově patchnout. Tento krok se pochopitelně nezamlouval žádné vysílací společnosti. Na nátlak některých z nich přestal Humax model IRCI-5400 vyrábět. Jako náhradu uvedl 'zetkový' model IRCI-5400Z, na kterém nemělo být možné dekódovat programy z několika systémů na jediné přístupové kartě. Po krátké době i v případě 5400Z je možné příjímač opatchovat - tentokrát vedle s/w patchu je třeba i patch h/w (z board). Nedávno jsme vás informovali, že na nátlak vysílacích společností Humax zřejmě provede další úpravu v tomto modelu, protože by mohl přijít o licenci na systém Irdeto. Nová řada, která se dostane (či již dostala?) na náš trh nebude mít na mainboardu konektor JP-250, což znamená, že nebude možné přijímač h/w patchnout. Přijímač se tak stane přístrojem pro příjem programů 'jen' v kódovacím systému Irdeto (programy z dalších kódovacích systémů bude pochopitelně možný - ale již jen pomocí modulů).
Humax byl tedy prvním výrobcem, který na nátlak vysílacích společností musel učinit opatření, která měla zabránit dalšímu patchování tohoto modelu (a s ním pochopitelně nelegální příjem programů z několika kódovacích systémů).

Na nátlak vysílacích společností bude muset i další korejský výrobce - Hyundai - provést technické změny k zamezení patchování modelu HSS-1000IR. Ten lze též patchovat a přijímat tak programy z více kódovacích systémů. Výrobce HDT Hyundai oznámil ukončení výroby uvedeného modelu. Na trhu se má v budoucnu objevit nový model HSS-1010IR. Te bude mít stejné parametry jako jeho 'slavný' předchůdce, s tím, že by měl být lépe zabezpečen proti opatchování. Čas ukáže, zda si hackeři neporadí i s tímto novým modelem.



NOVÝ MODEL HYUNDAI I PRO ČESKÝ TRH...
Korejský výrobce receiverů Hyundai ale také plánuje rozšířit paletu nabízených modelů digitálních přijímačů. Ještě v tomto roce by se na trhu měl objevit přijímač Hyundai HSS-1010CR. Ten by měl mít dva sloty Common Interface pro přídavné moduly a vestavěn dekodér CryptoWorks, který je zvlášť vhodný pro příjem českých a slovenských programů ze satelitu. Přijímač tak může konkurovat již zmíněné značce Humax a konkrétně modelu CRCI-5500.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články