Quantcast

Kódovací systém TPS Crypt prolomen

| Tisk

Kódovací systém TPS Crypt prolomen

Neoficiální příjem kódovaných satelitních programů trápí takřka všechny provozovatele placené televize. Po neúspěšných častých změnách kódů několik společností vyměnilo abonentům přístupové karty, které by měly být lépe zabezpečeny proti zneužití.

Už v prosinci loňského roku se rozhodl i francouzský provozovatel pay-tv TPS bojovat se stále narůstajícím černým příjmem programů. Tehdy začal testovat nový vlastní kódovací systém nazvaný TPS Crypt. Ten by měl být dobře připraven před případným prolomením systému. TPS Crypt je určen pro diváky přijímající programy paketu TPS na dotovaných přijímačích. Pro ostatní diváky, kteří přijímají TPS prostřednictvím přijímače s vestavěným dekodérem Viaccess či stejnojmenným modulem, provozovatel používá tzv. Viaccess2.

V těchto dnech se na evropských satelitních uploadech objevily nové soubory DS9, napřed jen pro FUN karty. Soubory jsou často označovány jako '6v1' a vedle programů z kódovacích systémů Irdeto, BetaCrypt, Seca/ Mediaguard, Viaccess, Nagravision je pomocí souborů možné přijímat i programy v kódu TPS Crypt.

Kódovací systém TPS Crypt je používán na satelitech Hot Bird 13E. Využívá jej hlavně provozovatel paketu TPS u všech programů včetně PPV kanálů Multivision. TPS Crypt je 'zapojen' i u programů Arabesque na kmitočtu 12,015 GHz (polarizace vertikální, SR 27500, FEC 3/4).



Prolomení kódovacího systému TPS Crypt je letošním prvním velkým úspěchem evropských hackerů, kteří teď čekají na reakci provozovatele.


Parabola.cz





Reklama




Vybrané články