Quantcast

Česká televize spustila regionální vysílání přes satelit

| Tisk

logo Regionální vysílání veřejnoprávní televize vstoupilo na satelit. Česká televize (ČT) zahájila ve čtvrtek 16.12.2010 v 18:00 hodin po nezbytných technických přípravách regionální vysílání ČT1 na satelitu. Na 25 minut tak ožily programové pozice ČT SM a ČT JM vlastním obsahem – regionální relací „Události v regionech“.

První technické testy spočívající v připojení nových virtuálních pozic ČT SM a ČT JM v satelitním streamu satelitu Astra 3A proběhly již 11.11.2010 a od té doby probíhaly další přípravné práce pro zajištění bezproblémového chodu nové formy vysílání. Na pozicích pro ČT SM a ČT JM mohl divák v době regionálního vysílání vidět testovací obrazce. Teprve včera poprvé mohl srovnat všechny tři verze prvního programu – pro Čechy, Severní Moravu a Jižní Moravu a to bez ohledu, zda bydlí například v Plzni, Ostravě či Brně. Satelitní signál umožňuje všem divákům v ČR bez ohledu na jejich místo příjmu sledování všech regionálních mutací. Divák může porovnat obsahovou kvalitu jednotlivých verzí ale třeba i sledovat události z oblasti, kde žijí jejich blízcí.

Zahájení oficiálního vysílání ČT s regionálními vstupy je naplánováno na pondělí 3.1.2011. Nicméně stávající podoba šíření již odpovídá finální podobě regionálních „odpojovacích“ vstupů.

Jak regionální vysílání ČT funguje: Česká televize vysílá své SD programy ČT1, ČT2, ČT4 a ČT24 na satelitu Astra 3A. Celková kapacita 30 Mbit/s se rozděluje mezi tyto čtyři programy. V době regionálního vysílání mezi šest kanálů (virtuální pozice ČT SM a ČT JM vysílají vlastní obsah). Během regionálního vysílání může dojít k minimálnímu zhoršení obrazové kvality všech stanic z důvodu vyššího počtu streamů kanálů ČT, nicméně kvalita by měla být dostatečná – minimálně srovnatelná s digitálním pozemním vysíláním.

ČT použila stejné technické řešení jako rakouská veřejnoprávní ORF a některé německé veřejnoprávní a komerční televize. V době zahájení regionálního vysílání dojde na virtuálních pozicích ke změně PIDů, které umožní vysílat jiný obsah (stream). Po skončení regionálního vysílání se změní PIDy na původní hodnoty kanálu ČT1. S dynamickou změnou by si měly poradit všechny satelitní set top boxy.

Technické parametry:

Satelit: Astra 3A (23,5°E)
Kmitočet: 12,525 GHz
Polarizace: vertikální
SR: 27500
FEC: 3/4
Norma: DVB-S


Modulace: QPSK
CA systémy: Irdeto / CryptoWorks

Regionální vysílání ČT do konce roku bude vysíláno na ČT1 a to ve všední dny od 18:00 do 18:25 hodin. Dne 3.1.2010 z důvodu změn programového schématu a zrušení regionálního vysílání v 18:00 na Jedničce se regionální zpravodajství a regionální verze ČT přesunou na zpravodajský kanál ČT24. Zde budou mít regiony svoji půlhodinku a to každý pracovní den, včetně sobot a nedělí. V praxi tak od ledna budou ČT24 pro Čechy, ČT24 pro Severní Moravu a ČT24 pro Jižní Moravu.

Přesuny regionálního vysílání na ČT24 mají své důvody. ČT prakticky dokončila „digitalizaci“. Její veřejnoprávní DVB-T multiplex pokrývá téměř 100 procent území České republiky a dnes je tak víceméně jedno, zda regiony budou na jiném programu. Divák v ČR má díky digitalizaci přístup ke všem 4 programům ČT.

Regionální vysílání ČT funguje jen pro zákazníky platforem CS Link a Skylink / T-Mobile na satelitu Astra 3A. Klienti ostatních satelitních služeb Digi TV a UPC Direct mohou sledovat regionální vysílání ČT jen ve verzi pro Čechy.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články