Quantcast

Téměř 500 dnů do ukončení analogu na satelitech Astra

| Tisk

logo Lucemburský satelitní operátor SES Astra zahájil odpočítávání do konce analogového televizního a rozhlasového vysílání na satelitech Astra, na orbitální pozici 19,2 stupně východně. Za téměř 500 dní bude odpojen poslední analogový signál na satelitech Astra.

Odpočítávání je zaměřeno zejména na německé satelitní diváky, kteří doposud sledují analogové vysílání a pro další sledování programů budou nucenu k nákupu televize nebo set top boxu.

Podle průzkumu společnosti SES Astra se vypnutí analogového vysílání dotkne přibližně 20 procent televizních domácností se satelitním příjmem, což odpovídá zhruba 3,6 milionům přípojek. Podle průzkumů má každá domácnost až dva přijímače, takže se vypnutí týká více než sedmi milionů analogových přijímačů, které musí být nahrazeny digitálními.

Pro průmysl je vypnutí další dobrou zprávou. Každý den musí být prodáno v průměru 17,5 tisíce digitálních přijímačů, aby byl zajištěn hladký přechod na digitální příjem programů. Pro výrobce, prodejce a instalační firmy vytváří migrace na digitální satelitní vysílání potenciál více než 1 miliardy eur. Kolem 80 procent satelitních domácností v Německu sleduje televizní programy ze satelitu již digitálně. Podle průzkumu "Satellite Monitor 2010" je satelit přední digitální infrastrukturou, digitální kabelová TV má jen 38% podíl.

Wolfgang Elsäßer, šéf SES Astra Germany, doporučuje divákům analogového satelitního vysílání přejít hned na digitální příjem stanic, čímž se vyhnou problémům, které budou muset řešit po 30.4.2012. Migrace na digitální vysílání je snadná a bezproblémová - všechny programy známé z analogového vysílání najde na satelitech Astra i v digitální kvalitě, včetně veřejnoprávních a komerčních programů. Dále divák získá přístup k dalším desítkám televizních a rozhlasových programů, včetně stanic ve vysokém rozlišení (HDTV) a multikanálovému zvuku.

Astra s vysílacími společnostmi a průmyslem již několik let spolupracuje v procesu digitalizace satelitního vysílání prostřednictvím aktivních informačních kampaní, marketingu a školení, společných aktivit a public relations.



Za zhruba 500 dní se analogové satelitní přijímače stanou součástí historie satelitního vysílání a na lovení analogových vysílačů zbudou jen vzpomínky.

podle Digital Fernsehen

redakce





Reklama




Vybrané články