Quantcast

Evropa: Téměř 10 tisíc stanic, 414 HD programů

| Tisk

logo Na konci roku 2010 se v Evropské unii (EU) vysílalo 414 programů ve vysokém rozlišení (HDTV), což je meziroční růst o 274 stanic. Vyplývá to z databáze MAVISE z EU Audio Visual Observatory (AVO). Toto číslo zahrnuje HD kanály, tak i SD programy vysílané v HD rozlišení. Sport zůstává nejdůležitějším žánrem v HD vysílání a udržuje si 20 procentní podíl. Následují filmové, všeobecné a dokumentární stanice.

Významně roste televize ve vysokém rozlišení. Na konci roku 2010 2/3 poskytovatelů IPTV služby poskytovalo více než 10 HD programů. HD stanice v DVB-T jsou dostupné ve 13 zemích. O rok dříve bylo HD vysílání dostupné ve třech DVB-T. S rozvojem digitálního kabelového vysílání (DVB-C), které má podíl v kabelové TV již 35 procent, je u velkých kabelových operátorů poskytováno 8 až 23 HDD programů. Více než 20 HD programů na satelitu je poskytováno klientům ve Francii, Itálii, Nizozemí, Polsku, Španělsku a Velké Británii. V Maďarsku, Německu a Rusku dokonce existují platformy, které se na HD zaměřují.

Do evropských domácností postupně proniká vysílání ve třech rozměrech (3DTV). Motorem jeho růstu je opět sport a filmová nabídka. 3D kanály se vysílají na řadě satelitních platforem včetně Sky UK, Sky Germany, Viasat, Canal+ (Francie, Španělsko), Meo (Portugal) a NTV+ (Rusko). Ve Velké Británii má služba Sky 3D podle vyjádření provozovatele již 70 tisíc abonentů.

Během roku 2010 byl v EU spuštěno více než 300 televizních programů. Stejně jako v roce 2009 největší podíl mezi novými kanály měl sport (47), následovaly jen erotické programy (32), zábavní stanice (26), HD simulcast stávajících stanic (25), dokumentární programy (19) a lifestylové televize (16). V EU bylo v loňském roce spuštěno 22 nových veřejnoprávních programů, jako například všeobecný RAI5 v Itálii a seriálový program TVP Seriale v Polsku. Řada veřejnoprávních vysílatelů spustila HD distribuci - France 3 HD, RTBF 1, 2 a 3 HD, řada kanálů v autonomních oblastech Španělska a regionální vysílání ITV ve Velké Británii.

V roce 2010 bylo ukončeno vysílání 118 stanic. Nejčastěji bylo v EU ukončeno vysílání zábavních stanic (16), erotických kanálů (11) a teleshoppingu (9). Mezi programy, které ukončily vysílání byl veřejnoprávní kanál cultural.es (španělský kulturní kanál) a RTBF Sat (belgický mezinárodní program), italské hudební stanice MTV brand new a MTV Pulse, britský cestopisný a teleshoppingový kanál Thomas Cook TV a zpravodajský a diskusní program Het Gesprek v Nizozemí.

Celkově bylo na konci roku 2010 vysíláno 9893 stanic ve 36 členských zemích AVO (7622 v EU). Z 9893 evropských stanic je 60,2% regionálních a lokálních stanic, 39,8% národních a mezinárodních programů.



Na konci roku 2009 přijímalo 56,1% evropských domácností (36 členských států European Audiovisual Observatory) digitální vysílání, ve srovnání se 45,3% o rok dříve. Toto číslo by bylo mnohem vyšší (71,5%), pokud by se do průzkumu počítaly jen domácnosti EU.

Hlavní roli v digitalizaci mají tradiční distribuční platformy jako jsou kabelové sítě a satelitní platformy. Zvyšuje se také podíl IPTV.

redakce





Reklama




Vybrané články