Quantcast

Horror Channel a Top Movies - to nejlepší pro fanoušky hororů

| Tisk

Upíři, zombíci, vraždící panenky a maniaci, vlkodlaci, kanibalové - to jsou jen některé postavy, které se objevují v hororových filmech, které můžeme vidět v televizi. Jedna skupina diváků v ten moment vypíná televizor, druhá naopak k televizním obrazovkám usedá. A právě té je určen dnešní článek. V době Halloweena se podíváme na možnosti příjmu FTA programů s touto tématikou ze satelitu. Článek neinformuje o novinkách, pouze přináší souhrnné informace pro fandy hororů. Programové tipy jsou určeny pro diváky starší 18ti let.

V současné době se vysílají dva neplacené kanály, které se věnují hororům, science fiction a fantasy tvorbě - britský Horror Channel a arabský kanál Top Movies. Obě stanice je možné přijímat v regionu střední Evropy. Další stanice s touto tématikou jsou součástí nabídek placené televize (například NSTV - Nastojašeje Strašnoje televiděnije z Ruska či Horror Channel z Itálie).

Pravděpodobně nejznámější televizní stanicí s horory je britská televize Horror Channel. Na britském trhu funguje již od roku 2004. O rok později ji koupila společnost Zone Vision Networks Ltd., která významně investovala do nákupu pořadů. Projevilo se to zkvalitněním programové nabídky, vysíláním novějších titulů a přeměnou na značku Zone Horror. Zkvalitňování programové nabídky přineslo i rostoucí zájem o tento tématický kanál. V roce 2008 proto byla spuštěna stanice Zone Horror +1, což je stanice s hodinovým časovým posunem. Divák má možnost shlédnout seriál či film se začátkem o hodinu později. V roce 2009 společnosti CBS s Chellomedia vytvořily společný podnik pod názvem CBS Chellozone. Výsledkem spolupráce je spuštění nových kanálů pod značkou CBS ve Velké Británii a také návrat Zone Horror a Zone Horrror +1 k původnímu názvu Horror Channel, resp. Horror Channel +1.


obrázek

Stanice Horror Channel, Horror Channel +1 vysílají z kapacit satelitu Eurobird 1 na pozici 28,5°E. Signál pokrývá signálem velkou část Evropy, včetně České republiky a Slovenska. Příjem je tak možný s parabolami malých rozměrů.

Horor Channel vysílá v rozlišení 544x576, resp. 480x576 s VBR, zvuk má 128 kbit/s.

technické parametry - Horror Channel:

satelit: Eurobird 1 (28,5°E)
kmitočet: 11,261 GHz
polarizace: horizontální
SR: 27500
FEC: 2/3
norma: DVB-S
modulace: QPSK
service ID: 52105
video PID: 2320
audio PID: 2321 anglicky
CA systém: žádný, FTA

technické parametry - Horror Channel +1:

satelit: Eurobird 1 (28,5°E)
kmitočet: 11,222 GHz
polarizace: horizontální
SR: 27500
FEC: 2/3
norma: DVB-S
modulace: QPSK
service ID: 52002
video PID: 2330
audio PID: 2331 anglicky
CA systém: žádný, FTA

Horror Channel (vč. +1 verze) vysílá seriály a filmy zaměřené na horory. Vysílá 24 hodiny denně 7 dní v týdnu v anglickém jazyce. Pořady jsou přerušovány reklamou.

Pod poměrně neobvyklým názvem Top Movies se skrývá další televize, která se zaměřuje na horory. Neplacený kanál vysílaný ze Středního Východu odstartoval před rokem. Dnes má mnoho příznivců, které těší kvalitní programová nabídka titulů, které se vysílají v původním znění (obvykle anglicky) doplněné arabskými titulky.

Top Movies vysílá v rozlišení 720x576 px, video bit rate cca 2,6 Mbit/s. Obrazový formát 4:3. Zvuk 192 kbit/s. Televize vysílá 24 hodiny denně 7 dní v týdnu. Pořady jsou přerušované reklamou.

Stanice Top Movies vysílá z nového satelitu Atlantic Bird 7, který byl uveden do provozu před týdnem (náhrada za Atlantic Bird 4A). Příjmové podmínky z nové družice se zlepšily a vysílání je možné přijímat i u nás s parabolami od průměru cca 120 cm. Lepší příjmové podmínky jsou směrem na jih-jihovýchod.

Vedle filmů jsou na Top Movies vynikající také upoutávky. Níže si můžete prohlédnout jednu z nich, která se váže k Halloweenu.



technické parametry - Top Movies:

satelit: Atlantic Bird 7 (7°W)
kmitočet: 10,873 GHz
polarizace: vertikální
SR: 27500
FEC: 3/4
norma: DVB-S


modulace: QPSK
service ID: 8008
video PID: 1608
audio PID: 2608 zvuk anglicky, arabské titulky v obraze
CA systém: žádný, FTA


obrázek

Která stanice je "lepší"? Na tuto otázku si musí najít odpověď každý sám. Příjem frekvencí s vysíláním Horror Channel je bezproblémový. Co bude stanice vysílat zjistíme v EPG, v sekci TV program na parabola.cz nebo na stránkách provozovatele. Jiná situace je u Top Movies - kanál nevysílá EPG, zjistit info o plánovaných pořadech je docela náročné.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články