Quantcast

ČRo 6, Rádio Česko a Leonardo končí, startuje ČRo Plus

| Tisk

logo Český rozhlas upravuje své portfolio rozhlasových okruhů a ukončuje šíření stanic ČRo 6, Rádio Česko a Leonardo. Od prvního březnového dne bude provozovat novou stanic mluveného slova s názvem ČRo Plus.

Dne 1. března 2013 odstartuje stanice Český rozhlas Plus. Ten vzniká integrací Českého rozhlasu 6, Českého rozhlasu Rádio Česko a Českého rozhlasu Leonardo do jedné stanice, která bude vysílat jen mluvené slovo bez hudby. Základními žánry nového programového okruhu budou analytická publicistika, dokumenty, diskuse, komentáře, reportáže a populárně-naučné pořady.

Součástí programu nové stanice Českého rozhlasu Plus bude i hodinový pořad s názvem Leonardo - tedy podle názvu jednoho z končících programových okruhů. Relace Leonardo se bude vsílat 6 dní v týdnu a skladbou a obsahem bude věrný dosavadní tradici produkce stanice Leonardo.

obrázek "Vznik stanice Český rozhlas Plus má za úkol zabránit tříštění sil několika dosavadních rozhlasových stanic a staničních projektů, které vznikly v předchozím období extenzivního rozrůstání Českého rozhlasu. Navazuje na proces jasné profilace jednotlivých programových okruhů, kdy zejména posun Radiožurnálu směrem k rychlému aktuálnímu zpravodajství a Dvojky směrem k zábavě si žádá doplnění portfolia Českého rozhlasu o stanici analyticko-publicistickou, která bude určena především pro posluchače, kteří vyhledávají informace a vzájemné hlubší souvislosti o politickém, ekonomickém a společenském dění a bude doplněním programového portfolia Českého rozhlasu, nikoliv dublováním již existujících stanic," uvedl k důvodům ukončení provozu tří rozhlasových okruhů Českého rozhlasu a vzniku nového ČRo Plus Jan Menger, náměstek generálního ředitele pro program a vysílání. Dále dodává, že sloučení tří rozhlasových okruhů do nové stanice jsou i ekonomické. Veřejnoprávní rozhlas musí využívat koncesionářské poplatky co nejefektivněji.

ČRo Plus bude zpočátku vysílat v pásmu středních vln na frekvencích Dvojky Českého rozhlasu (CRo 2 - Praha) a dále také na internetu a digitální cestou v DVB-T, DVB-S, DVB-C a DAB+.

Český rozhlas Plus bude zpočátku vysílat jen 8 hodin programu denně - od 16:00 do 24:00 hodin na středovlnných frekvencích ČRo 2 - Praha. Tímto krokem dojde k omezení poslechu této stanice na středních vlnách. Posluchači ČR 2 - Praha ale mohou vysílání dále sledovat i jinými způsoby - například v DVB-T, DVB-S (Astra).



Zrušení tří rozhlasových programů ČRo se nelíbí posluchačům a začínají si stěžovat u regulátora RRTV, který ale nemá kompetence měnit rozhodnutí veřejnoprávního vysílatele.

"Rada pro rozhlasové a televizní vysílání se důrazně ohrazuje proti nařčením v množících se stížnostech, které reagují na programové změny Českého rozhlasu. S těmito změnami Rada neměla, nemá a ani podle platných zákonů nemůže mít nic společného! Takovéto změny jsou plně v kompetenci provozovatele ze zákona, Českého rozhlasu," uvedla Kateřina Kalistová, předsedkyně RRTV.

redakce





Reklama




Vybrané články