Quantcast

Raketa Proton vynesla satelit SES 6

| Tisk

obrázek Lucemburský satelitní operátor SES (Astra) dnes oznámil, že její nový telekomunikační satelit SES 6 byl úspěšně vynesen nosnou raketou Proton se startovacím blokem Breeze M. Raketa se satelitem odstartovala včera v 15:18:31 času v Bajkonuru (11:18:31 našeho času). Po 15 hodinách a 31 minutách mise se horní stupeň Breeze M Protonu úspěšně vydala se satelitem SES 6 přímo na geostacionární dráhu.

Vedle úspěšného startu satelitu SES také ohlásila uzavření kontraktu s brazilskou telekomunikační skupinou Oi, která podepsala významnou dlouhodobou dohodu o poskytování kapacity pro DTH vysílání v Brazílii. Oi se stává největší uživatelem nového satelitu.

"Se satelitem SES 6 má Oi přístup k další satelitní kapacitě přesně ve správný čas, pro rozvoj placených televizních služeb," řekl James Maeney, COO (Chief Operation Officer). "Budeme schopnu uspokojit poptávku spotřebitelů po větší rozmanitosti kanálů, mnoho ve vysokém rozlišení, jak jen to bude možné."


obrázek

▲ Mapa č. 1 - Footprint satelitu SES 6 (cílová pozice 40,5°W), Atlantic east beam, Ku pásmo



obrázek

▲ Mapa č. 2 - Footprint satelitu SES 6 (cílová pozice 40,5°W), Atlantic west beam, Ku pásmo



obrázek

▲ Mapa č. 3 - Footprint satelitu SES 6 (cílová pozice 40,5°W), Brazil beam, Ku pásmo

"Tato velmi důležitá smlouva na velkou část transpondérů v Ku pásmu SES 6 umožní Oi zahájit novou DTH platformu na brazilském trhu," řekl Romain Bausch, prezident a generální ředitel společnost SES. "Tato dohoda je velkým krokem pro nás v tomto velmi důležitém a dynamicky se rozvíjejícím trhu, který ukazuje, jak satelity výrazně podporují telekomunikační společnosti ve vývoji triple a quadruple-play hybridních služeb. Navíc tím, že brzy nahradí satelit NSS 806 a přidáním nové kapacity v C pásmu, investice do satelitu SES 6 odráží náš velký důraz na latinskoamerický trh a rozvoj důležitých video služeb na orbitální pozici 40,5°W."

SES 6 nahrazuje SES satelit NSS 806, který slouží na pozici 40,5° západně a poskytne kontinuitu služeb a rozšíření kapacity v C pásmu pro Latinskou Ameriku a Karibik. Má také komplexní pokrytí Severní Ameriky, Latinské Ameriky, Evropy a Atlantského oceánu. SES 6 zhotovila a dodala společnost EADS Astrium v Toulouse (Francie). Kosmický aparát je postaven na vysoce spolehlivé platformě Eurostar E3000. Satelit má 43 transpondérů v C pásmu a 48 v Ku pásmu. Při startu vážil 6100 kg. Očekávaná životnost satelitu je 15 let.



obrázek

▲ Mapa č. 4 - Footprint satelitu SES 6 (cílová pozice 40,5°W), Hemi east beam, C pásmo





obrázek

▲ Mapa č. 5 - Footprint satelitu SES 6 (cílová pozice 40,5°W), Atlantic west beam, C pásmo

"Rádi bychom poděkovali Astrium a ILS pro úspěšnou misi SES 6. V pořadí 53. satelit v globální flotile SES poskytuje významné rozšíření kapacity na strategické orbitální pozici přes Severní a Jižní Ameriku a to jak pro DTH nabídku pro brazilské diváky, tak i pro kabelové rozvody v celé Latinské Americe a Karibiku. Budeme úzce spolupracovat s Oi při zavádění nových služeb pro brazilské diváky," uzavřel Romain Bausch, prezident a generální ředitel společnosti SES.

foto a mapy: SES

redakce





Reklama




Vybrané články