Quantcast

Příjem ruské placené televize (1.) - Raduga TV

| Tisk

logo Na území Ruské federace působí řada satelitních platforem, kteří nabízí své služby nejen koncovým zákazníkům. Rád bych vám představil dvě ruské satelitní služby a to Tricolor TV (Centr) a Raduga TV.

Služba Tricolor TV (Centr) je dostupná na družicích Eutelsat 36A a Eutelsat 36B na pozici 36° východně. Tricolor pro Sibiř se vysílá ze satelitu Bonum 1 na pozici 56° východně. Pro příjem Tricoloru je nutné mít konvertor s depolarizační destičkou, který je vhodný pro příjem cirkulární polarizace. Služba Raduga TV je dostupná na družici ABS1 na pozici 75° východně a příjem je relativně bezproblémový.


obrázek

Raduga TV

Placenou službu Raduga provozuje společnost ООО "ДалГеоКом" z Moskvy. Raduga má seznam doporučených přijímačů. Prakticky všechno jsou to SD přijímače, pouze jeden jediný je HD přijímač. Raduga totiž nenabízí zatím žádné HD programy, takže HD přijímač není třeba. Zde se používá systém podmíněného přístupu Irdeto 2. Tedy jsou to přijímače s licencovaným dekodérem Irdeto. Dále je doporučen dekódovací modul SMIT Irdeto s firmwarem 3.6.9. U nás satelitní služba Skylink nebo freeSAT (od UPC) používá novější verzi Irdeto PI-sys.

Přístupová karta Raduga TV

V Ruské federaci lze zakoupit kartu Raduga TV samostatně. Jedná se o pre-paid kartu na 1, 3 ,6 nebo 12 měsíců. Karta Raduga ovšem nefunguje v našich dekódovacích modulech Irdeto PI-sys (ani v certifikovaných přijímačích Skylink Ready), které jsou určené pro příjem satelitní služby Skylink. Ano lze najít dekódovací modul, který funguje a to starý dobrý modul Mascom.


obrázek

Balíčky Raduga TV

Jak služba Raduga funguje a co obsahuje? Raduga nabízí balíčky a to „Bazovyj“, „Dostupnyj“ a „Všeruský“. Balíček „Bazovyj“ obsahuje více než 95 programů, jsou to všechny programy tohoto operátora. Tento balíček máte automaticky aktivovaný na zakoupené kartě po její registraci. V mém případě to bylo na dobu 3 měsíců. Balíček „Dostupnyj“ obsahuje 64 vybraných programů. Balíček „Všeruský“ obsahuje 35 programů, které jsou zdarma. Ale není to tak docela zadarmo, pokud chcete mít přístup k tomuto balíčku, je nutné platit měsíční poplatek ve výši 50 rublů (cca 29,-Kč). Tady bych to asi přirovnal u nás k servisnímu poplatku u Skylinku. A také jako u nás je tento přístup operátora mnohými ruskými diváky kritizován.

V balíčku „Všeruský“ se nachází základní federální ruské programy, některé programy se ale v tomto balíčku nekódují. Opět je zde první program ruské státní televize „Pervij kanal“ (moskevská verze) a dokonce i časově posunutá verze o 4 hodiny. Od společnosti GTRK je zde program „Rossia 1“ a také časově posunutá verze o 4 hodiny. Časově posunuté verze programů o + 4 hodiny jsou určeny pro diváky žijící v oblasti Sibiře. Ze soukromých programů je zde NTV (vysílaná volně), REN TV apod.


obrázek

I zde na webu operátora nalezneme přístup do tzv. osobního účtu abonenta, kde můžeme provádět platby. Opět neodmítne ani naše platební karty.

Raduga TV nabízí i některé programy skandinávské společnosti VIASAT (např. programy TV1000).

Obrazová kvalita je opět různá. Používá se prakticky výhradně komprese MPEG-2. Na webu operátora najdeme i tzv. reaktivaci karty – u nás tuto funkci známe jako refresh karty a nalezneme ji v zákaznickém účtu na webu služby Skylink pod tlačítkem „reautorizace“.


obrázek

Refresh karty

Refresh karty Raduga lze provést maximálně jednou za hodinu. Nicméně pro normálně fungující kódovací systém není žádný refresh třeba a to platí jak pro Radugu, tak i pro Skylink. Předpokladem je, že musíte používat zařízení doporučené operátorem. Zápis oprávnění na kartě pro „Bazovyj“ balíček je na 10 dnů. To je výchozí systémové nastavení od Irdeta. Zde si myslím, že operátor Raguga měl nastavit dobu na 30 dnů, tak jako to má u nás Skylink. Nicméně na rozdíl od Skylinku se karta Raduga s prošlým zápisem oprávnění reaktivuje sama do několika málo minut.

Raduga TV a multiroom

Raduga TV nabízí ještě jednu službu tzv. “Multiroom“. Je to vlastně karta NEXT v podání operátora Skylink. Technicky to má Raduga zajištěno jinak, tento tarif aktivuje na základě žádosti zákazníka na jeho druhou kartu. Samozřejmě, že zákazník musí mít již zaregistrovánu „mateřskou“ první kartu.


obrázek

Ceny Raduga TV

Ceny balíčků jsou velmi „příjemné“. Navíc Raduga mívá často různé slevové akce. Takže prodloužení karty o 1 rok (balíček Bazovyj) mě vyšlo na 2500 rublů (cca 1475,-Kč), běžná cena je 3300 rublů (cca 1947,-Kč). Na rozdíl od Tricoloru zde není tolik administrativy při registraci karty.



Získání přístupu do osobního účtu abonenta na webu operátora Raduga vyžaduje zaslání PIN kódu operátorem na váš přijímač. Protože nemám tzv. doporučený přijímač Radugou, musel jsem trochu improvizovat. Kartu jsem vložil do satelitního přijímače TechniSat TechniStar SIR s vestavěným dekodérem Irdeto PI-sys.


obrázek

Obraz sice nebyl dekódovaný, ale dekodér přijímače akceptoval veškeré instrukce včetně zaslané zprávy operátorem, kde byl příslušný PIN kód. Ten pak stačilo opsat do webového rozhraní pro přístup do osobního účtu abonenta a získal jsem kompletní správu své karty. U služby Tricolor operátor posílal přímo heslo do osobního účtu abonenta pomocí zprávy na přijímač, zde jsem však měl situaci jednoduší, protože používám operátorem doporučený přijímač, který tuto funkci samozřejmě podporuje.

pokračování příště

Ing. Martin Švehlík
Omko Digital a.s.





Reklama




Vybrané články