Quantcast

Start ČT3 a ČT4 se opozdí

| Tisk

Česká televizeSpuštění dvou nových tématických kanálů veřejnoprávní České televize (ČT) se odkládá. Nové programy, zpravodajský ČT3 a publicistický ČT4, které měly zahájit vysílání v rámci digitálního pozemního vysílání (DVB-T) již v září 2003, budou spuštěny s odkladem minimálně dva roky, kdy by mělo dojít k definitivnímu rozdělení frekvencí pro DVB-T.

ČEKÁ SE NA NOVELU ZÁKONA...
Podle generálního ředitele České televize J.Balvína doposud nebyla přijata novela mediálního zákona, která obsahuje i pasáž o digitálním terestrickém vysílání včetně řešení jeho financování. Novela by měla být projednávána až ve druhé polovině roku 2003, mohla by tedy platit již na začátku roku 2004, kde se všeobecně počítá se zahájením pravidelného vysílání digitální terestrické televize (DVB-T) u nás.

KOLIK MULTIPLEXŮ V DVB-T NAKONEC BUDE?
U vysílání nových programů ČT3 a ČT4 bude hodně záležet na tom, kolik bude digitálních multiplexů. V minulosti se hovořilo o třech, nedávno o dvou, kdy jeden by měl být multiplexem veřejnoprávní televize a jeden komerčních TV stanic. Nyní se však hovoří už jen o jediném multiplexu.

K rozšíření DVB-T bude zřejmě existovat státní podpora, neboť lidé si budou muset kupovat set top boxy pro převod digitálního vysílání na analogové. Balvín nepředpokládá, že by si diváci kvůli DVB-T pořizovali nové televizory.

OTÁZKA VYSÍLACÍCH PRÁV
Dalším, doposud nevyřešeným problémem, je otázka vysílacích práv k převzatým pořadům pro vysílání v DVB-T. Proto se televize v Evropě, kde již se v DVB-T běžně vysílá, snaží vysílat vlastní tvorbu.

KDY BUDE ČT SPORT?
Podobně, jako ČT3 a ČT4, se odkládá projekt sportovního kanálu ČT Sport. Česká televize si již v polovině dubna 2002 požádala Úřad průmyslového vlastnictví o registraci ochranné známky na název ČT Sport pro televizní vysílání.

ČESKÁ TELEVIZE V DVB-T


Programy ČT1 a ČT2 spolu s TV Prima, Nova a hudební televizí Stanice O již nyní vysílají v rámci pilotního projektu v DVB-T na území Prahy a Středních Čech na 25.kanále (provozovatel České radiokomunikace) a 46.kanále (provozovatel Czech Digital Group). Na trhu jsou přijímače pro příjem DVB-T, které lze pořídit u prodejců se satelitní a anténní technikou. Mezi nejznámější patří Humax CI-5100T a eMTech EM-1200.

ČESKÁ TELEVIZE NA SATELITU
Diváci mohou programy České televize ČT1 a ČT2 v současnosti přijímat v digitální kvalitě z paketu Czech Link na družici EuroBird1 (pozice 28.5°E), kmitočet 12,607 GHz (polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4). Signál je zabezpečen proti neautorizovanému příjmu systémem CryptoWorks.

Divák pro příjem ČT1 a ČT2 ze satelitu potřebuje digitální přijímač s integrovaným dekodérem CryptoWorks či receiver se sloty CI, do kterého se pak vloží modul CryptoWorks. Dále je třeba LNB Universal - konvertor vhodný pro příjem digitálního vysílání. Dekódovací kartu lze také pořídit u většiny prodejců se satelitní a anténní technikou.

využito informací serveru RadioTV.cz

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články