Quantcast

Už třetina českých televizních domácností přijímá stanice v HD rozlišení

| Tisk

Televizor, který umožňuje sledovat vysílání v rozlišení HD, má již 57 % českých televizních domácností. Faktický příjem stanic v HD rozlišení přitom v současnosti deklaruje třetina z nich. Takové jsou výsledky prvního kvartálu 2014 tzv. Kontinuálního výzkumu, který zajišťuje společnost MEDIARESEARCH pro Asociaci televizních organizací (ATO) jako nedílnou součást peoplemetrového projektu.

Procento domácností, které ve výzkumu uvedly, že na svých televizorech přijímají stanice v HD rozlišení, se od roku 2012 zvýšil o 19 % - v současnosti deklaruje příjem HD stanic 34 % domácností.


obrázek

Ty domácnosti, které deklarovaly možnost sledovat vysílání v HD rozlišení, dále odpovídaly na otázku, jakým způsobem toto HD vysílání přijímají. Výsledky ukazují, že nejčastějším způsobem příjmu HD vysílání je satelitní vysílání (ve 12 %) a pozemní digitální vysílání (ve 12 %), poté kabelové vysílání (v 10 % televizních domácností).



Televizory se stejně jako ostatní technika neustále vyvíjejí a modernizují, což se promítá i do vybavenosti domácností. Nejvýrazněji můžeme tuto modernizaci sledovat u rostoucího podílu domácností, které vlastní televizor s plochou obrazovkou nebo televizor s HD rozlišením. Ve třech ze čtyř domácností dnes narazíme na televizi s plochou obrazovkou, 57 % domácností vlastní televizor s rozlišením HD Ready či HD Full, 8 % domácností má Smart TV a 3 % mají televizor umožňující zobrazení 3D obrazu.


obrázek

Eliška Morochovičová





Reklama




Vybrané články