Quantcast

RS7/Mux 1a se nebude rozšiřovat kvůli nejasné budoucnosti DTT

| Tisk

logo Česká televize (ČT) zatím nerozšíří distribuci svých HD programů přes digitální terestrickou televizi (DTT) kvůli nejasné budoucnosti pozemního vysílání a využívání kmitočtů v pásmu 700 MHz. Stávající kmitočtový příděl pro RS7/MPX 1a jsou platné jen do roku 2017. Co bude po tomto roce zatím není jasné.

"Vzhledem k tomu, že stále ještě nebyla státními orgány stanovena „Strategie kmitočtového spektra“ a s tím i možnost dalšího využívání kmitočtů v pásmu 700 MHz, nebylo regulátorem potvrzeno ani prodloužení kmitočtových přídělů pro MUX 1a po roce 2017, kdy vyprší jejich platnost," uvedl na dotaz webu parabola.cz Ivo Ferkl, ředitel techniky ČT a pokračuje: "Z toho vyplývá, že dnes vůbec není jasná budoucnost DTT a časový horizont možných změn. Za této nevyjasněné situace pochopitelně nemůže Česká televize investovat do krátkodobého rozšiřování této sítě".

Rozšiřování vysílací sítě RS7/MPX1a proto momentálně nepřichází v úvahu. Stejně ani rozšíření pokrytí či navýšení výkonu stávajících vysílačů této sítě.

"Navyšování výkonů je s ohledem na kmitočtovou koordinaci a hraniční výkony, stanovené v kmitočtových přídělech, vyloučené. Dokud nebude jasná strategie rozvoje či útlumu DTT v ČR nebude ČT realizovat žádný rozvoj stávajících sítí," dodal Ferkl.



ČT využívá kapacitu o velikosti 22 Mbit/s v Regionální síti 7 (RS7) společnosti Progress Digital podnikatele Radima Pařízka pro programy ČT1 HD, ČT2 HD, ČT Sport HD (vše MPEG-4/HD) a ČT:D/ČT art (MPEG-2/SD) jako rozšíření veřejnoprávního multiplexu 1. Zbývající kapacitu této sítě 5,5 Mbit/s využívá společnost Progress Digital pro své zákazníky - Retro Music Television, Kino Svět a rozhlasové programy Radio Čas a Radio Čas Rock.

RS7/MPX1a dosáhla spuštěním nových vysílačů v loňském roce pokrytí 83 procent obyvatel České republiky. Multiplex se vysílá většinou ze stejných stanoviš jako celoplošný multiplex 4 (mux 4) sesterské společnosti Digital Broadcasting.

redakce





Reklama




Vybrané články