Quantcast

DVB-T i MMDS i v příštím roce

| Tisk

DVB-T experimentálně i v příštím roce

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) na svém včerejším 23.zasedání prodloužila dobu platnosti licence k experimentálnímu digitálnímu terestrickému vysílání v Praze a ve Středních Čechách o další rok - tedy do 31.12.2003 - provozovatelům České rediokomunikace a.s. a Czech Digital Group a.s

Czech Digital Group a České radiokomunikace mají licence k digitálnímu vysílání od září 1999. ČRa zahájily digitální vysílání v květnu 2000 z vysílače Praha-město a Cukrák. Czech Digital Group vysílá z lokalit Ládví, Strahov a Zelený pruh od srpna 2000. V DVB-T nalezneme divákům dobře známé programy ČT1, ČT2, Nova, Prima a také hudební Stanici O.



K příjmu DVB-T je zapotřebí digitální receiver pro DVB-T. Mezi nejznámější patří přijímače Humax CI-5100T a eMTech eMTech EM-1200.

Prodloužená licence i na MMDS...

RRTV dále na včerejším zasedání prodloužila dobu platnosti licence k televiznímu převzatému, příp. původnímu vysílání prostřednictvím MMDS (v pásmu 2,4 GHz) v omezeném rozsahu 6 kanálů na základě souhlasu Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) o další dva roky, tj. do 31.12.2004, provozovatelům:
  • MWTv Local s.r.o., v Posázaví a v údolí Berounky, v Karlových Varech, ve Starém Městě u Uherského Hradiště, dále
  • TES Media, spol. s r.o., v lokalitách severních Čech a
  • Local TV Plus, s.r.o., v Kamýku nad Vltavou;
Možnost vysílat v MMDS skončila loni, ještě letos ji však mohly v některých oblastech využívat společnosti TES Media, Local TV Plus a MWTv Local. Důvodem ukončení MMDS byla nutnost uvolnit frekvence pro mobilní sítě nové generace UMTS.

Příjem programů v MMDS byl svého času velmi populární. Na trhu bylo ve specializovaných prodejnách se satelitní a anténní technikou k dispozici řada antén. Po ukončení šíření signálu některými společnostmi vznikl problém s vyřešením dopravy a příjmu signálu televizních a rozhlasových programů. Dobrou a kvalitní náhradou za MMDS pro 'odpojené' diváky je družicový příjem českých a slovenských programů (pakety Czech Link a SlovakLink /EuroBird 28.5E/ a UPC Direct /Astra 19.2E/).

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články