Quantcast

Britská TV BBC bude vysílat volně

| Tisk

BBCDobrá zpráva pro všechny příznivce britské veřejnoprávní televize BBC: 30.května 2003 končí smlouva mezi televizí veřejné služby BBC a provozovatelem placené televize Sky Digital. Od uvedeného data budou TV programy, doposud kódované systémem VideoGuard, vysílány volně.

Pro diváka ve Velké Británii po uvedeném datu nastane zásadní zlom: k příjmu satelitní TV BBC si bude moci pořídit prakticky jakýkoliv digitální receiver. Už nebude omezen na nabídku receiverů s vestavěným dekodérem Videoguard.

V souvislosti s volným vysíláním BBC TV se hovoří i o změně satelitu. Současná družice Astra 2A (28.5E), přes kterou jsou vysílány 'hlavní' programy BBC pokrývá, krom britských ostrovů, i většinu území Evropy. Buď bude BBC muset vyřešit autorská práva pro Evropu, případně bude muset přejít na družici Astra 2D (na stejné pozici). V takovém případě by pro změna družice byla pro českého a slovenského diváka zvláště bolestivá, pro příjem signálů družice Astra 2D jen v západních Čechách je nutná parabola o průměru cca 140 cm na transpondérech s horizontální polarizací (na vertikální je zapotřebí ještě větší parabola).

Volné vysílání zvažuje i britská televize ITV (vysílá právě na družici Astra 2D).

NEKÓDOVANÉ SATELITNÍ VYSÍLÁNÍ VEŘEJNOPRÁVNÍ TELEVIZÍ - NOVÝ TREND?


Před plánovaným nekódovaným satelitním vysíláním BBC TV již stejný krok plánovala španělská televize TVE. Programy TVE La Primera a TVE La2 měly být vysílány volně v rámci paketu Canal Digital de Espana (CSD). Plány s nekódovaným vysílání byly odloženy - po nevydařeném vynesení družice Astra 1K. Ta měla přinést provozovateli pokrytí signálem omezené na samotné Španělsko.

Další televizí veřejné služby, která ohlásila přípravy na nekódované vysílání je rakouská ORF. Ta doposud vysílá celý program ORF1 a ORF2 na družici Astra 19.2E v CA BetaCrypt (od 7.4.2003 i v CA CryptoWorks).

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články